Reţii apă în organism? Uite ce boală poţi avea!
Denumită şi edem, retenţia de apă înseamnă acumularea excesivă de lichide în ţesuturile organismului. Mâinile, picioarele, abdomenul şi chiar faţa devin pufoase. Dincolo de disconfortul unor kilograme în plus, retenţia de apă poate ascunde şi unele afecţiuni.
Bolile de ficat
Când se îmbolnăveşte ficatul, în special în cazul cirozei, apare retenţia de apă în corp. Ciroza este o afecţiune cronică a ficatului manifestată prin icter şi oboseală accentuată. Alte afecţiuni care pot favoriza retenţia de apă sunt hipertensiunea arterială, insuficienţa venoasă cronică, dar şi unele afecţiuni renale. În aceste cazuri, trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic, pentru a scădea disconfortul.
Alimentaţia
Dacă ai deficienţă gravă de proteine te poţi confrunta cu retenţia de apă, fiindcă apa din sânge va fi atrasă în ţesuturi. În acest caz, ai grijă să ai o alimentaţie din care să nu-ţi lipsească proteinele. Include în alimentaţie carne slabă, peşte, dar şi soia, ciuperci, linte. Este important să reduci consumul de cafea, cât şi de ceaiuri diuretice.
Menopauza
În perioada menopauzei, multe femei se îngraşă din cauză că ţesuturile încep să reţină apă, pe fondul unor dereglări hormonale (nivelul de progesteron scade). Ai grijă să adopţi un stil de viaţă sănătos. Şi gravidele se pot confrunta cu această problemă, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corp în timpul sarcinii.
Lipsa mişcării
Retenţia de apă poate fi şi urmarea unui stil de viaţă sedentar, de aceea este important să faci cel puţin 30 de minute de mişcare, în fiecare zi. Pentru a opri retenţia de apă este important să reduci consumul de sare şi să faci sport cu regularitate, conform www.clicksanatate.ro.
Hipotiroidismul
Corpul tău poate să reţină apă dacă suferi de hipotiroidism, afecţiune a glandei tiroide, care se manifestă prin secreţia insuficientă de hormoni. Persoanele în cauză se mai pot confrunta cu oboseală, acumularea de kilograme, sensibilitate la frig, sensibilitate a pielii. Această problemă poate să apară şi din cauza unor medicamente, precum anticoncepţionalele, corticosteroizii şi anumite pastile folosite în tratarea hipertensiunii.