Rinita alergică se agravează primăvara

7 aprilie 2014 19:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Primăvara nu este un motiv de bucurie pentru cei care suferă de rinită alergică sezonieră, cunoscută şi ca febra fânului. Află din revista "Click! Sănătate" de aprilie care sunt măsurile care se impun în această afecţiune.

Încă de la apariţia primelor tipuri de polen (plop, mesteacăn, salcie), simptomele rinitei le dau de furcă persoanelor diagnosticate cu această boală. Simptomele sunt supărătoare: strănuturi în cascadă, lăcrimare excesivă, mâncărimea ochilor şi a nasului şi scăderea mirosului. În teorie, ar trebui să se evite contactul cu polenul, lucru imposibil, pentru că aceşti alergeni se prezintă sub forma unor microparticule prezente peste tot în mediu atunci când natura înfloreşte.

„Măsurile de îngrijire ale rinitei alergice includ câteva direcţii de acţiune: aplicarea unor metode de reducere a expunerii la alergene, tratamentul simptomatic şi de desensibilizare sau imunoterapia alergenică", afirmă dr. Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinică. Terapia rinitei include medicamente care reduc simptomele. S-a dovedit că iniţierea tratamentului cu 2-4 săptămâni înainte de începerea sezonului de polen are ca efect un control mai bun al manifestărilor bolii.

Mai citeşte în revista “Click! Sănătate” de aprilie; Păpădia ne scapă de toxine; Paşii corecţi ai diversificării

Cum reduci episoadele de crize

Pentru ca rinita alergică de sezon să nu devină un coşmar, iată ce este bine să faci!Evită plimbările în natură la prânz, când concentraţia polenurilor este mai mare. După ploaie, cantitatea de polen este mai mică. Spală-ţi părul cât mai des, pentru că în el se poate aduna polenul. Dacă ai părul lung, ţine-l strâns atunci când eşti afară.Stai departe de fumul de ţigară şi de parfumuri, pentru că pot agrava simptomele rinitei.Aeriseşte încăperile când nu este vânt.Foloseşte filtre de polen pentru maşină.

Mai multe