Roiniţa are grijă de sănătatea inimii

23 august 2016 12:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Cunoscută şi sub denumirea de melisă sau mătăcină, roiniţa este cunoscută încă de pe vremea grecilor antici ca fiind un bun remediu împotriva mai multor afecţiuni. Este un excelent calmant nervos, dar poate ajuta şi în tratarea cardiopatiei ischemice, a afecţiunilor digestive sau poate interveni în cazul dereglărilor ciclului menstrual.

Planta era supranumită de greci „elixirul de viaţă lungă“ şi o dedicaseră zeiţei vânătorii, Artemis. Ei o foloseau  pentru tratarea rănilor, a durerilor de dinţi, a problemelor de piele, iar femeile însărcinate o utilizau pentru a scăpa de greţurile matinale.

Tinctură pentru inimă

Studii recente ale unor cercetători canadieni, efectuate pe grupuri de persoane cu afecţiuni cardiace, au arătat că roiniţa poate îmbunătăţi starea de sănătate a acestora. Cei care suferă de cardiopatie ischemică găsesc în roiniţă un aliat de nădeje împotriva acestei boli. Fă o tinctură din 3 mâini de roiniţă uscată lăsată la macerat în 500 ml de alcool, 2 săptămâni. Apoi, toarnă lichidul scurs în sticle mai mici. Ia câte 10 picături de tinctură de 3 ori pe zi.

Leac contra problemelor digestive

Roiniţa are acţiune antispasmodică, calmând spasmele stomacale şi intestinale. Prepară o infuzie dintr-o cană cu apă fierbinte peste o lingură de roiniţă uscată. Lasă la infuzat 10 minute, apoi bea 2 căni cu infuzie în fiecare zi. Pentru aceleaşi spasme stomacale, dar şi împotriva balonării, poţi folosi câteva picături de apă de roiniţă, îndulcită. O poţi obţine din frunzele plantei macerate la rece, în apă plată.

Vara, neplăcerile digestive sunt mai mari. Una dintre aceste probleme este diareea turistului, provocată de infecţii bacteriene (stafilococ, salmonella), virale (echovirusuri), parazitare (giardia), precum şi de unele medicamente (antibiotice, antihipertensive, antiacide cu magneziu). În caz de diaree a turistului, prepară o infuzie din 2 linguri de pulbere de roiniţă la 400 ml de apă clocotită pe care o acoperi 20 de minute, apoi strecoară şi bea în etape, de-a lungul unei zile.

Află pe clicksanatate.ro în ce alte afecţiuni este utilă roiniţa!

Cum să te fereşti de efectele vremii capricioase

Ce trebuie să ştii despre tratamentul diabetului zaharat

Mai multe