S-a descoperit "gena tinereţii"
Cu toţii cunoaştem persoane care par mult mai tinere decât le scrie în buletin, iar altora le dai mai mulţi ani decât au în realitate. Te-ai întrebat vreodată de ce unii par mai tineri, alţii mai bătrâni? În urma unui studiu realizat recent, s-a ajuns la concluzia că un rol esenţial îl are o anumită genă.
A apărut primul indiciu genetic care explică diferenţa dintre vârsta pe care părem să o avem şi cea pe care o avem în realitate. Un studiu realizat la Rotterdam, la care au participat peste 4.000 de persoane, a demonstrat că posesorii unei forme a genei numite MC1R arată cu doi ani mai în vârstă decât cei cu o formă diferită a genei. Cercetătorii au analizat fotografii ale participanţilor la studiu şi au examinat peste 8 milioane de variante ale ADN-ului lor, cu scopul de a vedea dacă există o diferenţă între cele două categorii: cei care sunt percepuţi mai tineri şi cei care sunt văzuţi ca fiind mai bătrâni decât în realitate.
„Descoperirea noastră reprezintă un nou pas spre înţelegerea diferenţelor dintre oameni în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire şi oferă noi indicii pentru identificarea legăturilor la nivel molecular dintre vârsta percepută, vârsta cronologică şi vârsta biologică. Următorul pas este explicarea legăturii dintre aspectul tânăr şi sănătate la nivel molecular, permiţându-ne astfel să înţelegem îmbătrânirea sănătoasă”, a declarat co-liderul studiului, profesorul Manfred Kayser. „Descoperind secretele celor care par mai tineri decât sunt, putem găsi soluţii inovatoare pentru a ajuta oamenii să arate tineri pentru mai mult timp în viitor”, a adăugat dr. David Gunn, cercetător şi co-lider al proiectului.