Salata verde ţine ficatul sănătos

4 aprilie 2014 19:32   Sănătate
Ultima actualizare:

Salata verde sau lăptuca este o specie euroasiatică, cunoscută de multă vreme în cultură şi apreciată în mod deosebit de romani. Dr. Ovidiu Bojor ne spune de ce e bine să o consumăm.

Este o excelentă plantă aperitivă, favorizând digestia şi fiind totodată uşor laxativă.

Calmează inflamaţiile dureroase ale ficatului, vezicii biliare şi intestinelor, având în plus şi o acţiune coleretic-colagogă.

Datorită acţiunii antispasmodice şi calmante, salata verde este utilizată în palpitaţii şi tuse spasmodică.

Deoarece determină eliminarea masivă a uraţilor, este recomandată în nefrită şi litiază urică, precum şi în gută şi artrită.

În toate aceste afecţiuni, poate fi consumată ca atare. Pentru a mări eficienţa, se prepară un decoct din 60-80 g de salată la un litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile.

Folosită abundent la masa de seară, favorizează instalarea unui somn liniştit şi combate constipaţia, provocând evacuarea bolului intestinal în dimineaţa următoare.

Având proprietăţi maturative, salata verde ajută, sub formă de cataplasme calde (frunze fierte), la resorbţia furunculelor şi panariţiului (inflamaţie cu puroi a ţesuturilor din jurul unghiilor, datorată invadării unui germene, de obicei un stafilococ).

În cazul tenurilor uscate, se recomandă loţionări cu decoct dintr-o salată la 0,5 l apă, fiert îndelung (cca 2 ore).

Mai multe