Salcia te apără de durerile reumatice
Farmacia naturii are leacuri şi pentru problemele reumatice. Dr. Ovidiu Bojor ne spune astăzi care sunt cele mai eficiente tratamente naturale.
Tratamente pentru uz intern
O primă reţetă: coajă de salcie (50 g), rădăcină de brusture (10 g), rizomi de pir (30 g) şi fructe de ienupăr (10 g). Se prepară un decoct dintr-o lingură de amestec de plante la o cană de apă. Se beau 1-2 căni pe zi, îndulcite cu miere sau zahăr.
Într-o altă reţetă care, pe lângă efecte antiinflamatorii, are în plus şi efecte diuretice şi sudorifice, intră: coajă de salcie (30 g), frunze de mesteacăn (20 g), frunze de frasin (20 g), flori de gălbenele (20 g) şi fructe de ienupăr (10 g). Dintr-o lingură amestec din aceste plante la o cană de apă se pregăteşte un decoct scurt (5 minute). Se beau 1-2 căni pe zi în timpul recrudescenţei durerilor reumatismale.
Pentru tratamentul extern
Se recomandă comprese locale şi băi locale sau generale cu preparate din plante.
Decoct din 100 sau 200 g coajă de salcie la 2 l apă. După filtrare, se toarnă în apa de baie încălzită la 35°-42° C, peste care se adaugă şi ½ kg sare grunjoasă.
Decoct din 150 g muguri de pin şi 50 g cimbrişor (sau cimbru de grădină), în 2 l de apă; se fierbe în vas acoperit, timp de 10 minute.
După filtrare, se toarnă în cada cu apă caldă, ca în cazul anterior.
Tot pentru băi sau comprese poate fi folosită făina de muştar negru. Pentru administrare locală, făina de muştar se umezeşte cu apă călduţă într-un tifon şi se aplică pe locul dureros.
Pentru băi generale se folosesc 250-500 g făină de muştar negru, pusă într-un săculeţ de tifon dublu; săculeţul se ţine tot timpul în apă, storcându-l din când în când, pentru utilizarea până la epuizare a substanţei active din plantă.