Șapte modalități de a folosi salvia
Salvia, cunoscută în popor sub numele de jaleş bun, şerlai, jai, jaie, cilve sau salcâm boieresc este una dintre cele mai folosite plante de pe mapamond. Preparatele din salvie : infuzia, decoctul, vinul, pulberea, tinctura, oţetul şi uleiul esenţial au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice şi depurative, contribuind şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Infuzia de salvie
Se prepară dintr-o linguriţă de plantă, care se infuzează în 250 ml apă clocotită. După 10 minute, ceaiul se strecoară şi se bea neîndulcit. Zilnic, se consumă câte două căni.
Decoctul de salvie
Se prepară din două linguriţe rase de plantă uscată, fierte timp de cinci minute, în 250 ml de apă; această cantitate se bea, în etape, pe parcursul unei zile.
Oţetul de salvie
Se prepară din salvia de câmp astfel: se umple o sticlă cu florile acestei specii de salvie, iar deasupra se toarnă oţet de casă, încât florile să fie acoperite de lichid. Sticla o punem la soare sau lângă o sursă de căldură, timp de 14 zile, apoi strecurăm lichidul şi-l păstrăm la rece, în sticle închise la culoare. Cu acest oţet se asezonează salatele de crudităţi.
Pulberea de salvie
Planta bine uscată se mărunţeşte şi se macină în râşniţa de cafea. Se macină doar o cantitate de plantă pentru a se consuma timp de 14 zile ( pentru păstrarea efectelor terapeutice) şi se păstrează în locuri răcoroase în recipiente care se închid ermetic. După aceea, se prepară altă cantitate de pulbere. Pentru un efect rapid de revigorare a memoriei, se consumă câte o jumătate de linguriţă de trei ori pe zi, timp de o lună. După o pauză de trei săptămâni, tratamentul se poate repeta.
Tinctura de salvie
Se poate procura de la Plafar şi de la magazinele naturiste, dar se poate prepara şi în casă. Sticluţele închise ermetic se păstrează în locuri întuneoase şi răcoroase. Tinctura are un termen de valabilitate de doi ani de la data de recoltare a plantei. Se administrează câte o lingură după mesele principale sau după sfatul specialistului.
Vinul de salvie
Într-un litru de vin natural alb se amestecă 100 g frunze de salvie şi se lasă la macerat timp de opt-zece zile, apoi se filtrează. Zilnic, se consumă câte patru linguri, după mesele principale. După zece zile de tratament, oboseala cronică dispare.
Uleiul esenţial de salvie
Are proprietăţi antiseptice, anticelulitice, antivirale şi cicatrizante, fiind recomandat în ameliorarea multor probleme de sănătate: afecţiuni virale, artrită, transpiraţii excesive, afte bucale. Acest aliat al sănătăţii poate fi procurat de la Plafar.
Bine de ştiut despre salvie!
- Salvia este contraindicată femeilor care alăptează, deoarece reduce şi chiar opreşte lactaţia.
- O cană cu infuzie băută dimineaţa, înainte de micul dejun, previne transpiraţia!
- De asemenea, preparatele din salvie nu se recomandă persoanelor bolnave de epilepsie.
- Când sunt administrate riguros, leacurile de salvie confirmă proverbul: "Salvia salvează şi vindecă!"
- Pentru a ameliora gustul infuziei şi decoctului, adăugaţi puţin suc de citrice