Scade febra cu plante amare!

13 decembrie 2015 22:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Este iarnă şi răcelile sau virozele însoţite de febră ne încearcă mai des decât în orice alt anotimp. Specialistul Click! în medicină tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune cum putem scădea temperatura corpului fără a apela la medicamente.

În medicina tradiţională ayurveda ştim prin experienţă clinică faptul că plantele cu gust amar sunt capabile să înlăture suferinţa provocată de febră. Plantele amare pot fi pelinul, coada şoricelului, cicoare, anghinare, păpădie, ţintaură. Doar amăreala, fie a unui medicament, fie a oricărui aliment, este recunoscută ca având proprietăţi de reducere a febrei. Acesta este o observaţie clinică ştiută. Însă, pe lângă faptul că reduce febra, gustul amar scade efectul toxinelor, alină mâncărimea pielii şi usucă transpiraţia. Pe de altă parte, excesul de amar dă senzaţia de oboseală şi slăbiciune şi dăunează calităţii spermei.

Alte metode naturale de a scădea febra

  • Ghimbirul, deşi este picant, scade febra pentru că induce sudoraţie, ceea ce răcoreşte corpul.
  • Compresele cu felii de cartof crud pe tălpile picioarelor au efectul de a scădea febra şi elimină toxinele rezultate în urma infecţiilor virale şi bacteriene. Se taie un cartof în felii de 2 cm şi se fixează pe tălpi cu ajutorul unor şosete largi. Se lasă toată noaptea sau se pot schimba din două în două ore.
  • Compresele cu oţet de mere diluat 50% puse pe gambe şi pe antebraţe dau rezultate optime. Oţetul se evaporă şi are efect de răcire a sângelui care trece prin membre.
  • Duşurile scurte sunt şi ele benefice în caz de febră. Apa trebuie să fie resimţită ca fiind între caldă şi rece. Dacă febra creşte peste 39,5°C, se pot face duşuri scurte de 1-2 minute, cu apă de temperatură moderată, pentru a scadea temperatura corpului. Întodeauna trebuie să cereţi sfatul unui medic în caz de febră mare.

Gustul acru răcoreşte, iar cel sărat reglează digestia

Alimentele cu gust acru au proprietăţi energizante şi răcoritoare. Cele mai comune sunt fructele (lămâi, grepfrut, zmeură, vişine), dar şi vinul şi oţetul de mere. Plantele medicinale folosite sunt cătina, măceşele, leuşteanul. Puteţi încerca cura cu oţet de mere diluat cu apă sau suc proaspăt de mere, dimineaţa timp de două săptămâni. În doze mici, gustul sărat are efect digestiv, în doze medii, este purgativ, iar în doze mari este vomitiv. Alimentele sărate sunt sarea, brânza sărată, laptele de capră, măslinele, roşiile. Plante medicinale sărate sunt gălbenelele, măghiranul, scaiul vânăt, sânzienele, valeriana.

Mai multe