Scapă de 3 boli care te chinuie primăvara

28 martie 2013 15:23   Sănătate
Ultima actualizare:

Anemia

Simţi câteodată că se învârte pământul cu tine şi ai o stare generală de somnolenţă? Ar trebui să iei în calcul o posibilă anemie.  De ce apare? Anemia e o afecţiune care apare ca urmare a unui deficit de vitamine din organism.

Poate fi vorba de o carenţă de fier sau de vitamine din complexul B, ceea ce favorizează reducerea puterii de concentrare, apariţia oboselii şi a stărilor de ameţeală.

Ce e de făcut? Este indicat să-ţi faci câteva analize de rutină. Medicul îţi poate recomanda un tratament pe bază de multivitamine. Nu uita să incluzi în dieta zilnică alimente hrănitoare din punct de vedere nutritiv, precum spanac, urzici, lobodă, ridichi, banane, migdale şi nuci.

Conjunctivita alergică

Primăvara, nu doar căile respiratorii pot fi afectate, ci şi mucoasa oculară. Cea mai frecventă afecţiune care poate apărea la nivelul ochilor este conjunctivita.

De ce apare? Reacţiile alergice la polen sau mucegaiuri de flori pot duce la apariţia conjunctivitei, care se manifestă prin lăcrimare excesivă, ochi umflaţi, strănut şi mâncărime intensă a pielii. Conjunctivita poate apărea şi ca urmare a unei reacţii la praf, păr de animale anumite substanţe din produsele cosmetice. Ce e de făcut? Dacă ai alergie la polen, e indicat să petreci cât mai puţin timp în aer liber.

E necesar să-ţi protejezi ochii, să nu-i atingi înainte de a te spăla pe mâini şi să-i ştergi cu un pansament steril cu apă fiartă, ulterior răcită (în cazul în care foloseşti apă de la robinet). Totodată, este recomandat să mergi la medic pentru a-ţi prescrie un tratament antialergic!

Gastrita şi ulcerul

Te doare stomacul şi simţi prea multă aciditate gastrică? În această perioadă, afecţiunile digestive îşi pot face apariţia sau se pot agrava.

De ce apar? Schimbarea alimentaţiei poate afecta sistemul digestiv, ducând la creşterea nivelului de aciditate gastrică şi la apariţia durerilor stomacale. Aceste simptome pot favoriza apariţia gastritei şi chiar a ulcerului.

Ce e de făcut? Regimul ar trebui să includă alimente care nu irită mucoasa gastrică, precum peşte slab, carne de pui, ouă, legume şi fructe gătite, compoturi şi dulciuri sub formă de aluat bine copt, uscat. Pe de altă parte, este indicat să eviţi carnea grasă, condimentele, băuturile carbogazoase, fructele acre, alcoolul şi cafeaua. Nu în ultimul rând, consultul de specialitate este necesar, întrucât medicul gastroenterolog stabileşte tratamentul, în funcţie de istoricul medical şi stadiul bolii.

Mai multe