Scapă de febră cu ceaiuri şi tincturi!
De cum constatăm că avem febră, ne panicăm şi ne grăbim să restabilim temperatura normală a corpului cu medicamente. Există totuşi şi o mulţime de remedii naturale care pun repede pe picioare. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Febra este definită ca o creştere a temperaturii interne a corpului peste valorile normale: 36,5° C şi 37,5° C, în funcţie de greutate şi de vârstă. Nu este o boală, ci semnul unei reacţii de autoapărare a organismului în faţa bacteriilor sau a virusurilor. Este provocată, în majoritatea cazurilor, de boli infecţioase (gripă, angină, pneumonie), de inflamaţii sau de intoleranţa la un medicament. Febra devine un pericol atunci când termometrul afişează o temperatură a corpului mai mare de 41° C , la adulţi, şi peste 38° C, la copii.
Infuzie de flori de soc uscate
Datorită proprietăţilor sudorifice, florile de soc ajută la scăderea temperaturii corpului. Infuzia de flori uscate de soc este indicată şi în afecţiunile căilor respiratorii, fiind eficientă împotriva răcelii, gripei, tusei. Peste o lingură de flori de soc se adaugă 250 ml de apă clocotită. Se ţine vasul acoperit 5 minute, apoi se strecoară lichidul şi, după ce se răceşte, se îndulceşte cu miere. Se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi.
Teiul, eficient în bronşite
Planta stimulează transpiraţia şi scade temperatura corpului. Ceaiul din flori de tei are o acţiune liniştitoare în tuse şi bronşite şi ajută la eliminarea secreţiilor bronhice. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori la 250 g de apă clocotită. Se beau 2 - 3 căni pe zi, îndulcite cu miere. Gargara din flori de tei e bună în caz de inflamaţii ale amigdalelor însoţite de febră. Prepară o infuzie obţinută din 4 linguri de flori la 200 g apă clocotită, la care se adaugă o linguriţă de bicarbonat de sodiu.
Ghimbir, pentru imunitate
Ghimbirul este un bun remediu în caz de răceli, fiind un calmant natural pentru inflamaţiile gâtului, răguşeală, nas înfundat şi febră. Planta este eficientă în prevenirea inflamaţiilor sistemului respirator şi ajută la întărirea imunităţii. Prepară un decoct din 10 g de rădăcină proaspătă de ghimbir, rasă, la 250 ml apă clocotită. Se lasă la fiert 10 minute, la foc mic. Se îndulceşte cu miere şi se beau 2-3 căni pe zi.