Scapă de gripă şi răceli iarna asta!
În timpul iernii, sistemul imunitar este mai slăbit decât în restul anului. Condiţiile meteorologice şi alimentaţia săracă în vitamine contribuie la această slăbiciune a organismului. Aerul rece inflamează căile respiratorii şi, mai ales dacă ai fost în preajma unei persoane răcite sau gripate, rişti ca boala să te doboare.
Obiceiuri care te menţin sănătos
Pentru a evita răceala şi gripa, ai grijă să respiri pe nas şi acoperă-ţi zona gurii cu un fular când ieşi din casă, astfel aerul inhalat ajunge în plămâni la o temperatură mai ridicată. De asemenea, încearcă să faci cât mai multă mişcare, deoarece exerciţiile fizice măresc rezistenţa sistemului imunitar.
Ai grijă la alimentaţie!
În lupta împotriva bolilor de sezon te ajută şi alimentaţia, cu multe fructe şi legume, cu odihnă de cel puţin opt ore pe noapte, regenerează ţesuturile şi reface imunitatea. În plus, poţi opta şi pentru suplimente imunizante, cum ar fi vitamina C.
Vaccinul antigripal, o soluţie radicală
Ţi se întâmplă des să răceşti sau să faci gripă? Poţi recurge la o măsură de prevenţie mult mai puternică, vaccinul antigripal. Efectul serului durează aproape un an şi scade cu aproape 90% riscul îmbolnăvirii. Timp de două săptămâni de la vaccinare trebuie să ai mare grijă, deoarece organismul fabrică anticorpi împotriva virusului.
Cea mai bună perioadă ca să-ţi faci vaccinul antigripal este toamna, în lunile septembrie şi octombrie, dar îl poţi face şi în acest început de an dacă nu eşti deja gripată. Nu trebuie să te sperie efectele secundare ale vaccinului antigripal, cum ar fi durerea musculară, febra sau o stare generală uşor alterată. Atenţie doar la persoanele alergice la ou: ele nu pot face acest vaccin!
Ce faci când te îmbolnăveşti
Respiri greu, te doare în gât, strănuţi frecvent, ai frisoane şi febră, migrene şi dureri de cap? Este posibil să faci gripă! Ca să tratezi din timp simptomele, ai la dispoziţie produsele antitermice şi antiinflamatoare, dar şi ceaiurile calde cu miere sau siropurile care desfundă căile respiratorii. Fii atent ce tratament foloseşti şi nu lua pastilele „după „ureche".