Scapă de răceala de vară cu ridiche neagră
Oţetul cu sunătoare
Durerile de cap sunt printre simptomele cele mai frecvente ale răcelii. Ca să le linişteşti, masează-ţi fruntea cu oţet combinat cu sunătoare. Pui într-un vas 100 g de oţet de ventrilică şi 500 ml oţet de mere şi apoi adaugi câteva vârfuri înflorite de plantă mărunţită.
Laşi la macerat timp de 14 zile şi amesteci de două ori pe zi. Aplici compresele pe cap de trei - patru ori pe zi şi le laşi să acţioneze timp de 10 minute.
Siropul de ridiche neagră
Ce poate fi mai neplăcut decât să tuseşti fără oprire şi să ai senzaţia că nu poţi respira? Ei bine, iată încă o altă neplăcere care vine „la pachet" cu răceala. Ia două ridichi negre, de mărime potrivită, spală-le bine sub un jet de apă, lasă-le să se scurgă sau usucă-le cu un prosop. Scobeşte-le la capătul unde au fost prinse frunzele, pune-le într-un vas şi umple-le cu zahăr.
Lasă vasul să stea lângă o sursă de căldură, eventual lângă o fereastră şi în câteva ore, când va începe să se formeze siropul, îl şi poţi bea. Ai grijă să umpli la loc scobiturile cu zahăr, pentru a reface doza de sirop.
Gargara cu arnică
Dacă înghiţi greu, te dor ganglionii şi simţi că nu poţi trage aer în piept, înseamnă că ai amigdalitele inflamate sau roşu în gât, cum se spune în popor. Ca să ameliorezi afecţiunea, fă gargară cu tinctură de arnică, pe care o găseşti la plafar, diluată cu jumătate de pahar cu apă, dar cu atenţie, pentru a nu înghiţi lichidul.
Atunci când durerile de gât nu-ţi dau pace, poţi încerca să-ţi pui cataplasme cu foi de varză, întrucât au proprietăţi antiinflamatorii. Ia două - trei frunze, stropeşte-le cu oţet cald (îndoit cu apă) şi aplică-le în jurul gâtului, fixate bine cu un prosop. Nu le ţine mai mult de jumătate de oră!