Scapă de răceală şi gripă cu ceapă

12 ianuarie 2015 23:53   Sănătate
Ultima actualizare:

Aproape că nu există fel de mâncare în care să nu fie folosită ceapa. Verde, roşie sau galbenă, se poate consuma şi ca atare, datorită aromei sale deosebite. Însă, pe lângă gustul bun, ceapa are şi foarte multe beneficii asupra sănătăţii organismului.

Previne eficient răceala: de fiecare dată când simţiţi că vă paşte o răceală, este indicat să mâncaţi ceapă crudă. Leguma, prin conţinutul mare de fitochimicale, asigură o absorbţie mare a vitaminei C în organism, crescând astfel imunitatea la infecţii;

Antiinflamator: agenţii antiinflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita şi guta;

Anemie: are un conţinut ridicat de fier;

Antiseptic: luptă împotriva infecţiilor provocate de bacterii şi este eficientă împotriva tuberculozei şi infecţiilor tractului urinar, cum ar fi cistita; 

Tensiune arterială: crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. De asemenea, ajută la subţierea sângelui, dizolvă cheagurile şi curaţă sângele de grăsimi nesănătoase;

Colesterol: o jumătate de ceapă crudă mâncată zilnic face minuni: diminuează valorile colesterolului rău, estompează manifestările trombozei şi previne accidentele cardiovasculare;

Proprietăţi diuretice şi de curaţare a sângelui: ceapa împiedică retenţia de apă, ajută la eliminarea nisipului din urină, ameliorează guta şi artrita;

Căderea părului: cercetările au demonstrat că sucul de ceapă aplicat pe scalp de două ori pe săptămână timp de două luni duce la regenerearea părului; 

Diabet: cromul din compoziţia cepei menţine sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet, contribuie la scăderea nivelului de insulină şi creşte toleranţa la glucoză; 

Rapel imunitar: ceapa intensifică circulaţia sanguină şi stimulează transpiraţia. E utilă pe vreme rece pentru îndepărtarea infecţiilor, reduce febra şi transpiraţia manifestate în răceală şi gripă. 

Click! spune

Pentru a scăpa de tusea supărătoare, fierbe 2 cepe galbene cu tot cu coajă în 500 ml apă. După ce apa scade la jumătate, se lasă la răcit, apoi se bea îndulcit cu miere de albine. Dacă tuşeşti şi te doare gâtul, lasă 4 cepe roşii la macerat  24 de ore într-un litru de apă călduţă. Se bea o ceaşcă între mese şi una înainte de culcare.

Mai multe