Scapă de tuse şi bronşită cu ceapă

26 februarie 2015 21:26   Sănătate
Ultima actualizare:

Se numără printre cele mai populare alimente din bucătăria românească. Consumată în stare crudă, sub formă de suc, sirop sau vin, ceapa are numeroase efecte curative. Revista „Click! pentru femei” îţi spune care sunt acestea.

  • Remediu pentru reumatici. Bogată în vitamine (A, complexul B, C şi E) şi minerale (potasiu, calciu, fosfor, zinc, iod, cupru), ceapa elimină cantităţi însemnate de sodiu din organism, de aceea este considerantă un excelent diuretic. Datorită acestei calităţi, bolnavii de gută şi reumatism pot urma o cură de 21 de zile în care să consume 2 cepe medii, crude zilnic.
  • Decoctul calmează tusea. Împotriva tusei persistente şi a durerilor în gât, poţi încerca decoctul de ceapă. Îl prepari din 4-6 cepe, pe care le pui la fiert într-un litru de apă, 10-15 minute. Bea 1-2 căni pe zi, îndulcit cu miere. Pentru aceeleaşi probleme mai este indicat şi sucul de ceapă. Curăţă 3-4 cepe, taie-le în 4 şi pune bucăţile în blender. Strecoară mixtura şi adaugă peste suc miere. Ţine leacul la frigider câteva ore. Consumă 50 g de suc 30 de zile, după care fă pauză de 7 zile.
  • Tinctura are efect antibiotic. Angina pectorală poate fi tratată cu tinctură de ceapă. Umple 2/3 dintr-o sticlă de un litru cu 4-5 cepe tăiate mărunt şi adaugă alcool de 70 de grade. Ţine amestecul într-un loc cald 10 zile, după care strecoară-l. Pune 10 picături de tinctură într-un pahar cu apă rece şi bea soluţia de 2 ori pe zi, înainte de masă.  
  • Siropul te scapă de bronşită. Poţi să ameliorezi simptomele bronşitei (duretri musculare, transpiraţie şi tuse) cu sirop de ceapă. Toacă fin 1 ceapă şi amestec-o cu 2-3 frunze de varză tăiate mărunt. Pudrează amestecul cu zahăr tos şi lasă-l la macerat 48 de ore. Din siropul format, ia câte o lingură, de mai multe ori pe zi.
Mai multe