Scapi de scleroză dacă mănânci curcan

11 mai 2016 20:13   Sănătate
Ultima actualizare:

S-a demonstrat ştiinţific: o bucată de carne de curcan mâncată o dată pe săptămână previne apariţia sclerozei multiple. Mai mult decât atât, pentru cei ce obişnuiesc să consume carnea şi după 65-70 de ani, aminoacidul triptofan conţinut de aceasta reduce efectele degenerative ale sclerozei şi demenţei la nivel neurocerebral.

Studiul realizat de o echipă de la Spitalul din Boston a fost desfăşurat pe o perioadă de 10 ani pe mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă, majoritatea de sex feminin. A fost coordonat de doctorul Francisco Quintana şi încă din primele etape s-a descoperit că „alimentaţia influenţează direct evoluţia strocitelor, celule nervoase de mari dimensiuni, aflate în creier”.

În momentul în care pacienţii primeau la masa de prânz un grătar din piept de curcan (200-250 de grame porţia) efectele îmbătrânirii înregistrate la nivel neurocerebral se reduceau simţitor. Mai mult decât atât, inflamaţia neurocerebrală specifică sclerozei multiple era considerabil atenuată de triptofan, aminoacid prezent în carnea de curcan. Acest aminoacid este responsabil cu starea de bine din organism şi cu generozitatea. El poate fi întâlnit şi în ouă. „Ce mâncăm influenţează abilitatea bacteriilor din intestinul nostru de a produce molecule de care creierul are nevoie pentru a funcţiona. Odată privat de acestea, începe să se degradeze considerabil”, a declarat Quintana. Triptofanul stimulează astrocitele să reducă inflamaţia din creier şi să repare daunele produse de scleroza multiplă. Doctorul speră ca în viitorul apropiat în tratamentul pentru scleroza multiplă să fie acordată mai multă importanţă triptofanului şi respectiv dietei pe bază de carne de curcan.

Mai multe