Scoarţa de frasin îţi scade febra
De la frasin, copacul cu fruze căzătoare ce poate atinge chiar și 25 metri, se utilizează frunzele uscate, care pot fi folosite în infuzie sau sunt transformate în pulbere şi condiţionate în caşete.
De asemenea, se mai întrebuinţează scoarţa, care e folosită la prepararea decocturilor. Are efect diuretic, depurativ, sudorific, antiinflamator hemoroidal, cicatrizant, coleretic, colagog, laxativ, antigutos, antireumatic, febrifug, astringent, hipocolesterolemiant, iar seminţele au efect afrodisiac, acţiune antisenescentă.
Preparatele pe bază de frasin sunt indicate în caz de: guta acută sau cronică, edeme, celulită, detoxifiere, dureri articulare, poliartrită, dischinezii biliare, colecistite, angiocolite, constipaţie, gripă, tulburari circulatorii, acnee, plăgi greu vindecabile, ulcer gastro-duodenal, boli renale, celulite, limfangite, retinopatii de etiologii diverse, uveite, hipercolesterolemie, impotenţă, scăderea libidoului masculin, astenie sexuală, hipogonadism, senescenţă sexuală, insuficienţă testiculară cu sterilitate masculină.
Frasinul e tonic, iar infuzia din frunzele sale amestecate cu frunze de coacăz negru, creţuşcă şi mentă este o băutură deosebit de răcoritoare. Scoarţa este folosită de mult timp pentru scăderea febrei şi are şi proprietăţi astringente, conform www.csid.ro.