Se anunță iar răciri ale vremii. Ce efecte negative au variațiile de temperatură asupra organismului

11 mai 2020 18:02   Sănătate
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută parcă am trecut prin trei anotimpuri în decurs de câteva zile. De la vremea de primăvară au venit ninsorile și frigul, apoi am trecut brusc la temperaturi de vară. Zilele următoare se va răci din nou, anunță meteorologii. Aceste variații bruște de temperatură afectează organismul, putând cauza afecțiuni pulmonare, respiratorii, alergii, depresie, dureri de oase și scăderea imunității.

Avem o primăvară a extremelor, cu variații de temperatură și de 10 grade de la o zi la alta. După ce joia trecută ningea viscolit la munte și 12 județe erau sub cod galben de vreme rea, weekendul a venit cu temperaturi de vară, de până la 30 de grade Celsius. De marți, însă, vremea va deveni din nou instabilă, se va răci în vestul, nordul și centru țării, temperaturile  nu mai depășesc 17 grade, se întorc ploile sub formă de aversă, cu grindină. Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu,  până în jurul datei de 15-16 mai vorbim de alternanță de zile călduroase, întrerupte brusc de răciri. Aceste variații de temperatură ne cam dau peste cap organismul. Nevoit să se adapteze, își iese din ritm, îi scade imunitatea și apar problemele de sănătate.

În efortul de a se adapta variațiilor de temperatură, organismul obosește, scade imunitatea, ceea ce duce la agravarea alergiilor și la creșterea sensibilității în fața virusurilor și bacteriilor. În același timp, persoanele meteo-sensibile pot avea stări emoționale la fel de oscilante ca vremea, se pot confrunta cu insomnii și depresii.

Astmaticii și reumaticii pot fi și ei afectați. Durerile de oase se amplifică în zilele ploioase și când au loc oscilații de temperatură

Pacienții care suferă de hipertensiune pot avea oscilații ale tensiunii în special dimineața. Creșterea tensiunii poate agrava tahicardia, crește frecvența crizelor anginoase și mărește riscul de atac de cord.

Mai multe