Semințele de chia, de ajutor în diete
Bogate în proteine, fibre, calciu, antioxidanţi şi omega3, aceste mici seminţe sunt benefice pentru organism din mai multe puncte de vedere: ajută la reglarea greutăţii şi a digestiei, oferă energie organismului şi luptă împotriva radicalilor liberi.
Ajută la slăbit. Seminţele de chia sunt recomandate în dietele de slăbit, datorită aportului caloric aproape nul şi al conţinutului bogat de nutrienţi care au rolul de a instala rapid senzaţia de saţietate. Când intră în contact cu apa, seminţele se transformă într-un gel care creşte în dimensiune. Inhibă apetitul şi împiedică supraalimentarea.
Oferă energie şi întăresc sistemul imunitar. Seminţele de chia sunt considerate aliatele unui organism puternic şi sănătos. Datorită conţinutului crescut de proteine, acest aliment creşte nivelul de energie al organismului. Proteinele, alături de acizi graşi Omega 3, fibre şi alte tipuri de substanţe nutritive întăresc imunitatea şi previn apariţia bolilor.
Previn diabetul. Consumul regulat al seminţelor de chia ajută la reglarea nivelului zahărului din sânge şi la combaterea riscului de apariţie a diabetului. Totodată, ele sunt un aliment benefic şi pentru cei care suferă deja de diabet, întrucât au un indice glicemic foarte mic şi favorizează digerarea lentă a alimentelor.
Ajută digestia. Lăudate pentru conţinutul foarte mare de fibre, seminţele de chia devin aliment cu cele mai multe beneficii asupra sistemului digestiv uman. Conţin ambele tipuri de fibre (solubile şi insolubile) ceea ce contribuie la digerarea lentă a alimentelor, astfel încât să nu afecteze nivelul de insulină din corp. Colonul este bine hidratat în timpul consumului acestor seminţe, ceea ce previne apariţia diverticulitei.
Stimulează relaxarea organismului. Aceste seminţe conţin triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului din timpul nopţii. Triptofanul ajută la relaxarea organismului şi la pătrunderea mai rapidă în transă specifică somnului, astfel încât organismul să se odihnească corespunzător.
Previn apariţia cancerului. Seminţele de chia joacă un rol esenţial în lupta împotriva mai multor tipuri de cancer. Integrate în dieta săptămânală, aceste seminţe distrug celulele canceroase şi repară ADN-ul afectat din organism.
Îmbunătăţesc funcţiile creierului. Consumul de seminţe de chia atrage o mulţime de beneficii şi la nivel intelectual. Acestea fac membranele cerebrale mai sensibile şi îmbunătăţesc funcţiile creierului: memoria, gândirea etc.
Întăresc oasele. Seminţele de chia sunt bogate şi în calciu, un mineral crucial pentru sănătatea oaselor. Conţin de şase ori mai mult calciu decât laptele, per porţie, şi sunt aliment de bază atât pentru copii, care sunt în creştere, cât şi pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoză, conform www.sfatulmedicului.ro.