Seminţele de mărar, sursă excelentă de calciu
28 aprilie 2017 19:47
Sănătate
Ultima actualizare:
Mărarul este una dintre plantele de la care poţi folosi tot: frunzele, seminţele şi tulpina. Poţi face ceai, tinctură, pulbere, decoct, sirop sau vin, toate venind în ajutorul organismului nostru aflat în suferinţă. Iată principalele proprietăţi ale acestei plante!
- Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul e un bun diuretic. Ameliorează anxietatea şi epuizarea nervoasă, insomia, tulburările digestive, întăreşte unghiile. Conţine ulei volatil între 2,5-4% (în frunzele de mărar şi în ramurile tinere) şi 3-6% (în seminţe), calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B şi C. Uleiul volatil de mărar conţine între 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mărarului, dafinului şi chimenului), substanţă cu un puternic efect anti-cancerigen.
- Întăreşte oasele. Seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.
- Opreşte sforăitul. Uleiul esenţial de mărar poate opri sforăitul, fiind de ajuns să picuraţi câteva picături de ulei pe un prosop aşezat pe pernă.
- Calmează durerile abdominale. Mărarul acţionează foarte eficient stimulând toate funcţiile intestinale şi are un puternic efect antispastic. Calmează durerile abdominale, limitează acumularea de gaze şi scuteşte nou-născutul de colici.
- Benefic sistemului nervos. Mărarul mai este un puternic tonic fizic şi psihic, combate depresia şi readuce bucuria de a trăi.
- Îngrijeşte dantura. Această plantă curătă în profunzime dinţii şi gingiile, reuşind să oprească proliferarea bacteriilor responsabile de infecţiile gingivale şi de formarea cariilor. De asemenea, el este recomandat persoanelor care au sensibilitate dentară, mestecarea frunzelor de mărar putând calma durerile şi împrospăta respiraţia, conform www.frunză-verde.ro.