Seminţele îţi protejează inima
Consumate ca atare, în diverse mâncăruri sau sub formă de remedii, seminţele de dovleac, de in şi cele de floarea-soarelui ţin la distanţă bolile de inimă. Citeşte în revista Click! pentru femei cum te mai ajută acestea.
Dovleac pentru sânge
Folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, seminţele de dovleac nu sunt doar o gustare săţioasă, ci şi un bun „medicament“ oferit de natură împotriva bolilor cardiace. Bogate în vitamine (A, B, C), minerale (fosfor, calciu, potasiu, fier şi magneziu), proteine şi acizi graşi Omega-3, ele reduc nivelul de colesterol „rău“, împiedică depunerea lui pe vasele de sânge şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină.
Pentru prevenirea afecţiunilor cardiace fitoterapeuţii o cură de o lună cu seminţe de dovleac. Consumă zilnic în jur de 80 de seminţe crude. Tratamentul îl poţi urma de două-trei ori pe an.
Inul reduce colesterolul „rău“
Ştiai că în micile seminţe de in se găsesc de două ori mai mulţi acizi graşi Omega-3 decât în peşte? Întrucât conţin în vitamine, minerale, fibre şi fitoestrogeni (compuşi care se găsesc în plante), seminţele previn formarea cheagurilor de sânge, reduc colesterolul „rău“ şi scad valoarea tensiunii arteriale. Poţi să elimini riscul de apariţie a bolile cardiovasculare dacă iei câte una-două capsule cu seminţe de in pe zi, timp de o lună.
Comprimatele cu pulbere de in se pot procura din magazinele naturiste. Ca să profiţi de beneficiile acestor seminţe, le poţi adauga în salate, consuma ca atare sau cu iaurt.
Floarea-soarelui te energizează
Vitaminele (A, E, K), mineralele (fosfor, potasiu, fier) şi acidul linoleic din compoziţia seminţelor de floarea-soarelui au proprietăţi energizante. În plus, scad nivelul grăsimilor din sânge şi normalizează tensiunea arterial, ajutând la prevenirea crizelor cardiace. Consumă zilnic 100 g de seminţe de floarea-soarelui neprăjite. În stare crudă, seminţele îşi păstrează mult mai multe din substanţele nutritive şi au şi un conţinut mai mic de sare.