#Exclusiv Click!

Sfatul medicului specialist gastroenterolog Păunel Maria de sărbători! “Sărbătorile sunt despre bucurie, nu despre spital. Stomacul nu știe că este Crăciun!”

27 decembrie 2025 12:57   Sănătate

Se știe că meniul bogat de sărbători și mâncatul în exces nu ne face bine întotdeauna. Imediat după Crăciun, multă lume ajunge la spital iar în mod frecvent medicii se confruntă cu indigestii severe, crize de gastrită, ulcer gastric sau duodenal complicat, pancreatite acute (foarte grave), crize biliare, hepatite alcooliceși multe altele.

Medicul specialist gastroenterolog Păunel Maria de la Spitalul Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon” ne-a povestit exclusiv pentru Click! cum și ce ar trebui să mâncăm în mod special de sărbători pentru nu a ajunge de urgență la doctor sau la internarea în spital. Stomacul are multe de suferit în această perioadă dacă nu știm cum să avem grijă în mod special de el și apoi de alimentația noastră care este mai grasă și mai bogată în preajma sărbătorilor de orice fel. 

Pentru a evita anumite boli și stări de rău, oamenii trebuie să țină cont de o alimentație cât mai curată și să se hrănească corespunzător.

 “Meniul de sărbători nu ar trebui să fie o probă de rezistență pentru stomac”

Cum ar trebui să fie meniul românilor de sărbătorile de iarnă, din punct de vedere gastroenterologic?

Ideal, meniul de sărbători nu ar trebui să fie o probă de rezistență pentru stomac, ficat și pancreas. Tradițiile pot fi păstrate, dar cu moderație și echilibru. Un meniu corect ar trebui să: conțInă mâncare gătită simplu, nu prăjeli, fie variat, dar în cantități mici, să includă legume (crude sau gătite), să limiteze grăsimile animale, mezelurile și alcoolul.

Problema nu este un aliment anume, ci combinația și excesul.

Salate fără maioneză de sărbători

Ce ar trebui să mâncăm în cele trei zile de Crăciun și în ce cantități?

Regula de aur: Puțin din fiecare, nu mult din toate ar fi principala mea recomandare. Ca și o recomandare practică, meniul ar trebui să arate așa:

- 1 fel principal/masă, nu 3–4

 - Porția de carne sa aibă 100–150 grame

- Garnitură: jumătate de farfurie

- Salate: din belșug, dar fără maioneză

-  Desert: un fel/zi, o porție mică

Mestecați lent și opriți-vă din mâncat înainte de senzația de prea plin.

Cu ce probleme ne confruntăm cel mai des la spital în această perioadă?

În perioada sărbătorilor vedem frecvent:

-indigestii severe

-crize de gastrită

- ulcer gastric sau duodenal complicat

-pancreatite acute (foarte grave)

-  crize biliare

- hepatite alcoolice

- vărsături, diaree, deshidratare

Cele mai multe sunt cauzate de:exces alimentar plus cel de alcool.

Care este recomandarea corectă a medicului specialist de sărbători?

 - Mâncați mai des și mai puțin

- Nu combinați grăsimile cu alcoolul

- Nu mâncați noaptea târziu

- Faceți plimbări după masă

- Beți apă între mese

-  Luați masa, nu „ciuguliți” continuu

Ce alimente ar trebui evitate după masa bogată de Crăciun?

Vă recomand să evitați sau limitați: prăjelile, sarmalele foarte grase, cârnații, toba, caltaboșul, salata de boeuf cu multă maioneză, cozonac + alcool (o combinație dificilă), dulciurile în exces, murăturile foarte sărate (mai ales dacă aveți tensiune sau stomacul sensibil).

Cum arată un meniu corect de sărbători?

Pentru a discuta despre un meniu corect de sărbători îl putem împărți în ceea ce ar trebui să conțină acesta și ce ar fi de evitat. Astfel un meniu corect ar trebuie să conțină: 

- carne slabă (curcan, pui, pește)

- sarmale mai puține, cu carne mai slabă

- supe sau ciorbe ușoare

- legume: salate, broccoli, dovlecei, sfeclă

-  fructe (nu seara târziu)

 Iar de evitat ar fi: prăjelile, sosurile grele, combinațiile multiple la aceeași masă, mâncatul continuu toată ziua.

Ce băuturi sunt permise? Este alcoolul acceptat?

În ceea ce privește băuturile permise la mesele de sărbători și nu numai acestea sunt:apa (obligatoriu), ceaiurile digestive,apa minerală.

Alcool este permis cu mare moderație, precum:1 pahar mic de vin/zi, dar NU pe stomacul gol și NU combinat cu mâncare grasă. NU consumați alcool zilnic. Dar mare atenție la cei cu patologie în sfera gastroenterologicală, alcoolul fiind total interzis la: gastrită,  ulcer, pancreatită, boli hepatice.

Ce facem de Revelion după mesele bogate de Crăciun?

La masa de Revelion recomandarea mea ar fi: un meniu mai ușor, să consumați cu moderație supe, pește, legume, evitați din nou carnea grasă, să aveți o hidratare bună, porții mici mâncare, toate acestea combinate cu mai multă mișcare.

Când sunt mai multe cazuri: după Crăciun sau după Revelion?

După Crăciun, pentru că: excesele sunt mai mari, mesele sunt repetate, alcoolul este consumat mai mult. Însă după Revelion apar mai ales problemele legate de consumul în exces de alcool.

Cele mai frecvente boli gastroenterologice care sunt? Cu ce anume vă confruntați cel mai des la spital?

Noi întâlnim des pacienți cu  reflux gastroesofagian, gastrită, ulcer, sindrom de colon iritabil, litiază biliară, pancreatită, Steatoză hepatică sau ficat gras și hepatite alcoolice.

“Cancerul pancreatic este una dintre bolile cu prognosticul cel mai rezervat”

Care sunt semnale de alarmă? Când mergem urgent la medic?

Mergeți imediat la medic dacă apar: durere abdominală intensă și persistentă, vărsături repetate, sânge în scaun sau vărsături, scaune negre, febră + durere abdominală, icter (îngălbenirea pielii). Nu așteptați „să treacă” aceste simptome, prezentați-vă pentru mai multe investigații la medic.

Care este cea mai gravă boală în gastroenterologie?

Din punct de vedere gastroenterologic, cele mai grave afecțiuni sunt neoplasmele digestive, iar dintre acestea, cancerul pancreatic este una dintre bolile cu prognosticul cel mai rezervat. 

De ce este cancerul pancreatic atât de grav? Debutează fără simptome clare, simptomele apar târziu, când boala este deja avansată. Pancreasul este un organ „tăcut”, greu de investigat precoce, evoluția este rapidă, opțiunile terapeutice sunt limitate în stadiile avansate. 

De multe ori, pacienții ajung la medic când boala este deja într-un stadiu în care nu mai poate fi operată.

Mesajul final de care trebuie să țineți cont este că sărbătorile sunt despre bucurie, nu despre spital. Mâncați cu plăcere, dar cu măsură. Stomacul nu știe că este Crăciun!

Mai multe