Sfaturi pentru a avea o digestie bună
Dieta bogată în fibre, hidratarea adecvată şi mişcarea regulată sunt esenţiale pentru un tranzit intestinal normal.
Alimentele procesate, mesele neregulate, lipsa activităţii fizice, tratamentul cu antibiotice şi consumul de alcool sunt principalii factori care pot determina încetinirea tranzitului intestinal. În acest caz, toxinele rezultate în urma descompunerii alimentelor staţionează prea mult la nivelul intestinului gros, absorbindu-se în organism.
Balonarea şi senzaţia de greutate la nivelul abdomenului apar din cauza tranzitului intestinal lent, prezent atunci când alimentele tranzitează tubul digestiv timp de 48 - 72 de ore, peste acest interval fiind vorba deja de constipaţie. Netratate, problemele de tranzit intestinal lent pot favoriza apariţia unor boli precum cancerul de colon. 80 la sută din problemele digestive pot fi evitate printr-o alimentaţie echilibrată.
Fibrele previn constipaţia
Alimentaţia săracă în fibre este, de cele mai multe ori, cauza unor tulburări precum constipaţia, balonarea, flatulenţa şi hemoroizii. Pentru prevenirea acestora, medicii nutriţionişti recomandă un consum zilnic de 35 de grame de fibre. Surse bogate de fibre sunt cerealele, fructele (perele, merele, strugurii, piersicile, prunele proaspete şi uscate, smochinele şi curmalelele) şi legumele (fasolea, varza, mazărea, morcovii şi sfecla roşie).
Persoanelor care suferă de constipaţie nu le sunt recomandate produsele bogate în calciu, precum brânzeturile, pâinea albă şi orezul, pentru că îngreunează tranzitul intestinal. De asemenea, consumul a cel puţin doi litri de apă zilnic poate preveni formarea unui scaun uscat, facilitând defecaţia.
Află pe clicksanatate.ro mai multe despre ce poți mânca pentru a evita problemele digestive!
Cum poţi pune bila în „mişcare“
Băutura din sfeclă, măr şi morcov care te poate scăpa de cancer