Sfecla roşie creşte pofta de mâncare

20 noiembrie 2012 14:49   Sănătate
Ultima actualizare:

Serialul nostru despre „alimentele-medicament” continuă astăzi cu sfecla roşie. Dr. farm. Ovidiu Bojor, specialist fitoterapeut, ne vorbeşte despre această legumă recunoscută pentru că ajută la creşterea poftei de mâncare şi protejează împotriva răcelilor.

Sfecla roşie nu se numără printre legumele bogate în vitamine, însă conţinutul ridicat de săruri minerale şi microelemente foarte importante ca elemente constitutive ale unor enzime o indică în tratarea colitelor, a enteritelor şi a tuberculozei. Se recomandă consumul în anotimpul rece, în epidemiile de gripă, iar unii specialişti consideră sucul de sfeclă roşie un excelent depurativ.

Astfel, sucul amestecat cu cel de morcovi şi de castravete e folosit în tratamentul litiazelor biliare şi al diatezelor urice. Se bea dimineaţa o porţie de 100-150 ml. Datorită compuşilor antioxidanţi, sfecla roşie e considerată benefică în alimentaţia bolnavilor de cancer. Este folosită ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii.

Atenţie însă, această legumă le este interzisă diabeticilor! Este indicat să fie consumată crudă, în salate sau alte preparate culinare, pentru că prin fierbere sau coacere îşi pierde din proprietăţile terapeutice.

Mai multe detalii găsiţi în cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe", editura Fiat Lux. Pentru comenzi, puteţi suna la 021-331.68.94 sau 0723-327.124.

Mai multe