Sforăi? Ai putea suferi de apnee în somn!
28 noiembrie 2018 20:05
Sănătate
Ultima actualizare:
Somnul spune multe despre sănătatea ta. Dacă sforăi şi te trezeşti neodihnită, deşi ai dormit cel puţin 7 ore, ar fi bine să-i faci o vizită unui medic specializat în somnologie. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
- Când ţi se opreşte respiraţia... E bine de ştiut că nu orice persoană care sforăie suferă de apnee – oprirea temporară a respiraţiei. Însă, dacă pe lângă zgomotul caracteristic, partenerul observă şi că pauzele de sforăit sunt, de fapt, pauze de respiraţie în timpul somnului, destul de lungi şi de dese, care se încheie cu o inspiraţie profundă – ca şi cum te-ai chinui să-ţi recapeţi suflul –, atunci e cazul să mergi la medic. În plus, vei observa şi tu consecinţele imediate ale apneei:
- te trezeşti cu gura uscată;
- ai dureri de cap dimineaţa;
- eşti extrem de somnolent în timpul zilei;
- eşti irascibil.
- Conformaţia gâtului, un factor de risc. De ce apare apneea în somn? În cele mai multe cazuri, este vorba despre apneea obstructivă, iar motivul este mecanic. Mai exact, în cazul unui bărbat supraponderal sau obez, cu gâtul scurt şi gros, structurile din interior sunt comprimate mai ales în cazul poziţiei de dormit pe spate. Dar şi în cazul celor cu gâtul lung şi subţire există risc de apnee dacă tonusul muscular este scăzut. Pentru ca faringele să stea deschis atunci când dormi cu faţa în sus, muşchii faringieni trebuie să fie solizi. Dacă nu, se prăbuşesc şi blochează respiraţia.
- Consecinţele sunt grave fără tratament. Nu te urca la volan dacă suferi de apnee în somn, fiindcă riscul de accidente este foarte mare. După nopţile cu microtreziri cauzate de apneea în somn, pe care tu nu le percepi, vei avea şi probleme de atenţie, de memorare, de concentrare. În timp, din cauza scăderii saturaţiei de oxigen (oprirea respiraţiei se asociază cu un nivel mai mic de oxigen în sânge), rişti să suferi de ateroscleroză – depuneri pe pereţii vaselor de sânge care se îngustează –, de boli cardiovasculare şi metabolice: diabet, nivel crescut de grăsimi în sânge. Îmbătrânirea prematură a pielii poate fi o consecinţă a apneei, la fel şi disfuncţiile erectile în cazul bărbaţilor.