Şi copiii pot avea colesterolul crescut

1 octombrie 2016 19:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Ultimul studiu realizat în România pe tema colesterolului prezintă date care trebuie să dea de gândit părinţilor. 1 din 25 de copii în vârstă de 10 ani are valori ale LDL peste limita normală. Dacă nu se iau măsuri din timp, peste ani, viitorul adult riscă o mulţime de complicaţii.

Circa 470 de copii şi-au testat colesterolul în cadrul unui program al Fundaţiei CardioPrevent şi o parte dintre ei au fost găsiţi cu un colesterol peste 130 mg/dl. Nu ar trebui să ne mire, mai ales în societatea actuală. Şi copiii pot avea colesterolul rău mărit, iar cauzele sunt: viaţa sedentară, prea mult timp petrecut în faţa televizorului şi a calculatorului, combinate cu alimentaţia bogată în calorii. O altă cauză este cea genetică. E suficient ca unul dintre părinţi să aibă hipercolesterolemie, că şi copilul poate moşteni problema. În acest caz, indiferent de stilul de viaţă, cel mic trebuie luat în observaţie pentru a evita complicaţiile majore date de ateroscleroză (infarct miocardic şi accident vascular cerebral) ce pot apărea adesea la 30-40 de ani. 

Ce-i de făcut dacă prichindelul tău are colesterolul prea mare? În primul rând, pune-l să facă mişcare şi schimbă-i dieta. Exclude din alimentaţie fast-food-ul, produsele de patiserie, dulciurile, băuturile carbogazoase. Prepară-i sucuri naturale, din fructe şi legume proaspăt stoarse, dulciuri făcute în casă, cu făină integrală şi îndulcitori naturali, găteşte sănătos şi mâncaţi cu toţii acele preparate. Puterea exemplului în familie e foarte importantă. Cu cât problemele se acumulează, cu atât vor fi mai greu de remediat, în viitor. 

Mai multe