Şi copiii pot suferi de astenie de primăvară. Iată cum scăpaţi de ea
Vremea frumoasă de afară aduce cu sine celebra „astenie de primăvară”. Această stare exprimă dezechilibrul hormonal care apare odată cu creșterea numărului de ore de lumină, a schimbărilor de temperatură și de presiune atmosferică, destabilizând ritmul biologic al organismului. Apare nu doar în cazul adulţilor, ci şi al copiilor.
Astenia de primăvară se manifestă prin oboseală, inapetență, iritabilitate, plâns inexplicabil, scăderea capacității copilului de a se concentra și de a fi atent, tristețe, dureri de cap, scăderea forței musculare. Modificările apărute în starea fizică și comportamentală a copilului trebuie atent supravegheate de către părinți, ne sfătuieşte prof. dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.
„Pentru a combate astenia de primăvară este important ca micuțul să beneficieze de un regim de somn adaptat vârstei, să efectueze exerciții fizice ușoare și, nu în ultimul rând, să primească o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și săruri minerale, din care nu trebuie să lipsească fierul. Acest nutrient joacă un rol esențial în activitatea și în funcționarea în parametri normali ai organismului, pentru că el asigură transportul oxigenului către toate organele și ajută la producerea de energie”, a declarat la un eveniment Nesquik medicul Doina Anca Pleșca.
Un important nutrient care îl ajută pe cel mic să aibă energie este fierul. Anumite alimente de sezon ca fasolea verde, ștevia, urzica, spanacul și căpșunele au un conținut ridicat de fier și sunt un real ajutor în combaterea asteniei de primăvară.