Simptomele bolii Alzheimer, afecțiunea de care suferă Prințul Charles
Simptomele bolii Alzheimer, afecțiunea de care ar suferi Prințul Charles al Marii Britanii, debutează în intervalul de vârstă 40 – 50 de ani, spun medicii. Semnele afecțiunii sunt adesea ignorate, până când acestea se accentuează. Click! îți spune care sunt simptomele bolii Alzheimer și ce e de făcut atunci când acestea apar.
Printre simptomele bolii Alzheimer se numără și acel tremur al mâinilor, semn care a fost observat de mai multe ori și la Prințul Charles al Marii Britanii (69 de ani). Acest semn i-a alertat pe unii care au spus că moștenitorul Coroanei Britanice ar suferi de Alzheimer. De curând, revista „People” a anunțat că ar fi în posesia unui raport medical secret care confirmă faptul că Charles suferă de Alzheimer.
Simptomele ușoare ale bolii Alzheimer apar în intervalul de vârstă 40 – 50 de ani, spune dr. Luiza Spiru, şeful Clinicii pentru Longevitate şi Prevenţie în Îmbătrânirea Cerebrală „Ana Aslan International”. Medicul mai precizează că, dacă în cazul femeilor, simptomele încep să apară între 55 și 60 de ani, la bărbați, acestea își fac apariția după vârsta de 60 de ani.
Potrivit specialistului, există mai multe simptome ale bolii Alzheimer, pe care oamenii nu le iau în considerare uneori. Iată care sunt acestea!
# Îţi pierzi echilibrul. Dacă acest lucru se întâmplă constant poate fi un semn al apariţiei bolii Alzheimer.
# Începi să uiți experienţe sau date recente, dar îți amintești cu exactitate întâmplări din trecut.
# Repeți aceleaşi povestiri, cuvânt cu cuvânt, şi pui mereu aceleaşi întrebări.
# Deşi este natural să ne scape pe moment un cuvânt sau altul, tut e chinuiești să-ți amintești chiar şi cuvinte din vocabularul de bază.
# Un simptom surprinzător al bolii Alzheimer este ingerarea unor obiecte sau mâncăruri care sunt amare sau alterate. Acest lucru se întâmplă deoarece individul uită ce să facă cu lucrurile ce se află în faţa sa.
# Dacă cineva care de obicei este politicos începe să insulte sau să spună lucruri inadecvate şi nu arată a fi conştient sau să regrete ceea ce a spus, aceea persoană poate avea un prim simptom al Alzheimer.
# Un alt semn al bolii Alzheimer este imposibilitatea gestionării banilor. Acest lucru poate începe cu neputinţa de a gestiona banii si facturile, dar pe măsură ce boala progresează, deciziile financiare proaste devin din ce în de mai dese şi mai grave.
# Este de asemenea un semn rău dacă o persoană care obişnuia să vorbească fluent, fără piedici a început să aibă probleme, nemaiputând vorbi astfel.
# Lipsa igienei: uneori, acesta este semnul cel mai vizibil în cazul bolnavilor cu început de Alzheimer. Persoane care se îmbrăcau fără cusur acum pot fi văzute cu haine pătate, murdare
# Pierderea în greutate fără motiv (5 kg în şase luni).
# Tremurul discret al extremităţilor.
Investigatii pentru depistarea Alzheimer
Investigații medicale pentru depistarea Alzheimer
# examen clinic (medicul pune pacientului întrebări ca să-i testeze funcția mentală, memoria pe termen scurt cu precădere);
# investigații imagistice (examen computer tomograf, RMN) și markeri biologici, predictive.