Sinuzita: ce este şi cum o tratezi

1 februarie 2018 20:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Mai întâi constaţi că ai nasul înfundat, apoi te încearcă o senzaţie de durere în zona pomeţilor sau a frunţii, ai febră, dureri de cap, secreţii nazale abundente şi purulente – şi crezi că te-a prins o răceală. E posibil să fie sinuzită? Află din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Simptomele de mai sus sunt manifestări comune ale acestor boli. Deosebirea constă în aceea că o răceală afectează şi căile respiratorii superioare, manifestându-se prin tuse şi durere în gât. Netratată, o sinuzită se poate croniciza.

O boală specifică sezonului rece

Sinuzita este o boală specifică sezonului rece, ce apare după o rinită acută, cu incidenţă mai mare la copii şi adolescenţi şi constă într-o inflamaţie a mucoasei sinusurilor. Primul simptom este înfundarea nasului.Uneori, sinuzita apare după o răceală obişnuită, întrucât virusul care a cauzat răceala migrează către sinusuri. Alte cauze favorizante pot fi deviaţia de sept, polipii, aerul condiţionat, frigul acut, umezeala, gazele toxice din aer. Iar alte simptome, în afară de cele descrise mai sus, sunt pierderea mirosului, oboseală, durere de dinţi.

Cu sau fără antibiotice?

Diagnosticul sinuzitei se bazează pe evaluarea istoricului bolii, examen clinic şi paraclinic (examenul bacteriologic al secreţiei nazale, radiografia sinusurilor, tomografie computerizată). Pentru sinuzita infecţioasă cauzată de virus, tratamentul cu antibiotice nu este necesar. Tratamentele frecvent recomandate includ medicamente pentru durere şi febră, descongestionante şi mucolitice. Acasă, poţi face inhalaţii pentru a facilita descongestionarea căilor nazale şi a sinusurilor, punând ulei esenţial de eucalipt într-un vas cu apă fierbinte şi poziţionându-ţi capul deasupra vasului, acoperit cu un prosop. În cazul sinuzitei cauzată de o infecţie cu bacterii, este nevoie de un tratament cu antibiotice, prescris de medic.

Mai multe