Sinuzita nu se tratează după ureche

4 februarie 2019 18:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Dacă observi că nu mai reuşeşti să scapi de răceală şi ai în continuare nasul înfundat, febră şi dureri de cap persistente, nu mai amâna vizita la medic. Este posibil să ai sinuzită. Netratată corect, se poate croniciza.

Frecventă la cei cu alergii

Uneori, sinuzita apare după o răceală obişnuită, întrucât virusul care a cauzat-o migrează către sinusuri, însă boala poate debuta şi în urma unei infecţii bacteriene. Totodată, sinuzita poate fi cauzată de fungi. Şi praful, alergenii şi temperaturile scăzute pot cauza inflamarea sinusurilor. „Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecţie, dar poate fi determinată şi de creşterea unor formaţiuni în sinusuri sau în fosele nazale (polipi nazali) ori de o deviaţie de sept care împiedică ventilaţia corespunzătoare a acestor cavităţi. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii şi adulţii de vârstă mijlocie, dar poate afecta şi copiii”, spune medicul ORL Bogdan Mocanu. 

Există mai multe opţiuni de tratament 

În cazul sinuzitelor acute, tratamentul constă în irigarea nazală (clătirea şi curăţarea pasajelor nazale cu apă sărată sau cu o soluţie salină). De ajutor sunt şi medicamente antiinflamatoare şi tabletele, şi spray-urile descongestionante. Acestea din urmă nu trebuie utilizate mai mult de 3 zile, pentru că pot da dependenţă. Sinuzita cronică de natură bacteriană se vindecă după un tratament cu antibiotice, iar cea fungică se tratează cu medicamente antifungice. Spray-urile cu corticosteroizi pot ajuta în cazurile recurente, dar necesită supraveghere medicală. În sinuzita alergică, evitarea expunerii la alergeni, cum ar fi părul animalelor sau mucegaiul, scade riscul apariţiei sinuzitei cronice. Dacă tratamentul medicamentos nu dă rezultate, medicul poate indica tratarea sinusurilor prin chirurgie. 

Mai multe