Smochinele combat efectele meselor copioase

14 decembrie 2012 18:57   Sănătate
Ultima actualizare:

Din antichitate, medicii greci şi latini indicau consumul smochinelor pentru îmbunătăţirea stării de sănătate. În timp, nutriţioniştii au dovedit că din punct de vedere nutriţional, smochinele sunt un tonic pentru toate categoriile de vârstă.

„Cercetările moderne arată că aceste fructe sunt o sursă naturală de minerale (fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru şi sulf). De exempu, doza de potasiu (mineral de bază pentru sănătatea inimii şi pentru controlul hipertensiunii arteriale) depăşeşte 400 mg în fructele uscate. Alte surse minunate de nutrienţi din compoziţia acestor fructe sunt vitaminele (A, C, P şi B6), ficina, o enzimă tămăduitoare care reglează digestia, benzaldehida, un factor anticancerigen şi fibrele care previn constipaţia", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Tot pentru virtuţile lor terapeutice, de secole, smochinele sunt administrate atleţilor şi convalescenţilor. Consumate cu lapte, delicioasele fructe acţionează şi împotriva inflamaţiilor gâtului.

Totodată, specialiştii europeni au dovedit că aceste fructe care uşurează digestia trebuie consumate după mesele copioase de sărbători. De aceea, dintre fructele cu care ne aprovizionăm de Crăciun, nu trebuie să lipsească smochinele. Pentru a evita o indigestie, după masa festivă, "medicamentul" smochine ne este de mare folos.

Iată cum procedaţi:

Seara puneţi la înmuiat patru smochine uscate în 200 ml apă.

A doua zi dimineaţa, beţi lichidul şi apoi mâncaţi smochinele, tăiate bucăţele. Este important să le amestecaţi foarte bine. De asemenea, le puteţi adăuga într-un pahar cu iaurt degresat.

Pentru o eficienţă maximă, "leacul" acesta trebuie administrat şi în următoarele patru-cinci zile.

Mai multe