Smochinele previn virozele respiratorii
Proaspete sau uscate, smochinele sunt bune în special datorită mineralelor și vitaminelor pe care le conțin. Mare atenţie, însă! Trebuie consumate cu moderaţie, deoarece ele conţin oxalaţi, compuşi care interferează cu absorbţia calciului în corp.
Smochinele conţin de două ori mai mult calciu şi fosfor decât laptele, prin urmare pot preveni osteoporoza. De asemenea, sunt recomandate copiilor în perioada de creştere. Magneziul este necesar pentru funcţionarea sistemului nervos, iar vitaminele A, B şi C previn virozele respiratorii şi menţin sănătatea organismului. Triptofanul, o substanţă care se regăseşte în compoziţia sa, îţi asigură un somn odihnitor. Mai conţin potasiu, esenţial pentru funcţionarea normală a aparatului digestiv şi muscular. Mai mult, joacă un rol important în reducerea tensiunii arteriale.
Nutriţioniştii spun că sunt fructe alcaline şi astfel ajută la reglarea ph-ului corpului. De asemenea, au în componență un procent însemnat de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal, prevenind constipaţia şi cancerul de colon. Fructele mai conţin benzaldehidă, substanţă cu proprietăţi anticancerigene. Nutriţioniştii mai spun că le putem consuma şi pentru detoxifierea organismului. Crude sau uscate, smochinele au proprietăţi diuretice, laxative. Nu în ultimul rând, îmbunătăţesc vederea. Odată cu înaintarea în vârstă se reduce acuitatea vizuală. Vitamina A şi antioxidanţii luteină şi zeaxantină întreţin sănătatea retinei.