Soarele, antidotul depresiei?

25 iunie 2013 7:31   Sănătate
Ultima actualizare:

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS) apare mai frecvent la femei, în intervalul de vârstă 20-40 de ani. Potrivit clinicii Cleveland din Ohio, 4-6% din americani suferă de această boală. Însă procentul celor care au episoade depresive tranzitorii în zilele scurte de iarnă este mai mare.

Cum se manifestă

Simptomele TAS apar de la sfârşitul toamnei şi ţin până la venirea primăverii. Ele includ senzaţia de oboseală, tristeţea nejustificată, pierderea interesului pentru activităţile cotidiene, scăderea abilităţii de concentrare, precum şi un apetit crescut asociat cu creştere în greutate.Paradoxal, la unele persoane, soarele poate fi cauză de depresie. În aceste cazuri, tulburarea afectivă sezonieră apare vara şi se manifestă prin insomnie, apetit scăzut şi pierdere în greutate, iritabilitate şi dificultăţi de concentrare.

Cauzele afecţiunii - insuficient cunoscute

1. Predispoziţie genetică şi factori de mediu

Potrivit unui studiu reralizat la Universitatea din Virginia, o mutaţie genetică la nivelul ochiului face ca acesta să fie mai puţin sensibil la lumină. Pe de altă parte, TAS este mai frecventă pe măsură ce ne îndepărtăm de Ecuator, spun specialiştii, aceştia concluzionând că numărul crescut de zile însorite „bate" predispoziţia genetică.

2. Ritmul circadian şi dezechilibrele serotoninei

Adaptarea organismului la ziua de 24 de ore, precum şi la schimbările de fus orar, se face cu ajutorul ritmului circadian. Acesta este un mecanism aflat sub influenţa unor substanţe secretate în creier, printre care cele mai importante sunt melatonina şi serotonina. Dereglări în sinteza acestor substanţe pot duce la tulburări de acomodare şi la depresie, în zilele scurte de iarnă.

Citeşte continuarea pe clicksanatate.ro

Mai multe