Soia te scapă de oboseală

7 aprilie 2015 0:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Dr. Ovidiu Bojor consideră că primele medicamente trebuie să fie alimentele. Postul nu trebuie privit ca un calvar. Postul ne oferă posibilitatea de a consuma alimentele-medicament pe care de obicei le ignorăm.

Soia a fost compromisă în ţara noastră înainte de 1990, din cauză că în aşa-zisul “parizer” erau introduse şroturile de la soia furajeră.În realitate, soia reprezintă o sursă excepţională de proteine: boabele de soia conţin uneori peste 40% proteine, având toţi aminoacizii esenţiali, spre deosebire de carne sau alte produse animaliere care conţin în cel mai fericit caz 25% proteine. Numai în SUA există peste 50 de sortimente alimentare pe bază de soia, începând de la aperitive, salamuri, şniţele etc. până la torturi şi îngheţată! Preparatele alimentare din soia au o valoare nutritivă foarte ridicată şi sunt uşor de digerat, ceea ce face ca această legumă să fie considerată pe bună dreptate un aliment complet.Făina de soia este ideală pentru diabetici, pentru persoanele care suferă de reumatism şi gută, precum şi în convalescenţă. Este indicată şi în astenii nervoase şi în surmenaj fizic şi intelectual.Datorită bogăţiei în acizi graşi polinesaturaţi şi prezenţei acidului arachidonic, uleiul de soia are o evidentă acţiune hipocolesterolemiantă: după utilizarea timp de trei săptămâni în alimentaţie a uleiului de soia s-a constatat o reducere semnificativă a “colesterolului rău”.Pentru copii poate fi pregătit acasă laptele de soia. Se prepară din 150 g seminţe de soia îmbibate în 1 litru de apă. Se ţine la extras, la tempratura camerei, o zi şi jumătate. Se decantează lichidul “supernatant” (partea limpede de la suprafaţă) şi se filtrează. Se consumă în aceeaşi zi. Peste seminţe se mai poate pune încă o dată apă şi se repetă aceeaşi operaţie.

Carnea de miel, consumată cu moderaţie

Deşi e mai greu de digerat, carnea de miel nu lipseşte de pe masa sărbătorilor pascale. Pentru a preîntâmpina efectele nedorite, trebuie respectate câteva reguli. Să consumăm cantităţi rezonabile. Să nu introducem în acelaşi meniu toate felurile de mâncare din carne de miel. Să deschidem masa cu o salată de sezon. Să asortăm carnea cu legume. Pentru facilitarea digestiei, după mesele principale prinde bine o infuzie de coriandru.

Mai multe