Soluții naturiste pentru cicatrizarea rănilor

4 aprilie 2018 17:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Te-ai ars când ai scos friptura din cuptor, te-ai tăiat la deget, sau ai căzut cu bicicleta? Ah, un pansament şi trece – ţi se spune de fiecare dată, dar trebuie să ai grijă ca rana să se vindece şi să se cicatrizeze rapid. Află detalii din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Gălbenelele accelerează vindecarea

Sub formă de băi, cataplasme sau tinctură, florile de gălbenele se folosesc ca pansament pentru rănile care se vindecă greu, ulceraţii, plăgi, hemoroizi, arsuri, degerături, acnee, herpes. Datorită uleiului volatil pe care îl conţine, planta are rol antiinflamator, cicatrizant, antibacterian şi antifungic. Tinctura de gălbenele se pune pe un pansament steril, care se aplică pe rană. Se obţine prin macerarea a 20 g flori în 100 ml alcool de 70 grade, timp de 8 zile. Se păstrează într-un recipient închis la culoare, în loc răcoros.

Sunătoarea, efect antibacterian

Băile şi cataplasmele cu sunătoare au proprietatea de a calma durerile şi de a cicatriza rănile. Cataplasma se prepară din 3-4 linguri de pulbere de sunătoare la o lingură de apă, apoi se aplică pe un tifon steril, care se ţine pe locul afectat.

Muşeţelul potoleşte arsurile

Muşeţelul are efect calmant, dezinfectant şi antiinflamator. Se administrează sub formă de comprese şi spălături, în erupţii cutanate care provoacă mâncărimi, precum şi în diverse dermatoze. În arsuri, muşeţelul se poate folosi sub formă de ulei care se prepară din 10 g flori uscate la o lingură de alcool. După o macerare de câteva ore, se adaugă 100 ml ulei de floarea-soarelui şi se încălzeşte până ce alcoolul se evaporă. Se strecoară şi se stoarce. Uleiul obţinut se păstrează la rece.

Rozmarinul ajută regenerarea

Folosit în uz extern, rozmarinul ajută la vindecarea rănilor şi este util în tratarea psoriazisului, a dermatitelor şi a eczemelor. Tinctura de rozmarin are o puternică acţiune dezinfectantă, tonică şi astringentă. Se prepară din 20 g de frunze mărunţite şi uscate care se pun la macerat în 100 ml alcool de 70 grade. Se lasă 10 zile. Se  strecoară şi se ţine la rece, alte 5 zile. Tinctura se aplică pe rană, până la vindecare.

Mai multe