Soluţii simple pentru a combate retenţia de apă

17 septembrie 2016 19:30   Sănătate
Ultima actualizare:

Suntem 60-70% apă, hidratarea este esenţială şi, în mod normal, lichidul din ţesuturi este drenat de sistemul limfatic. Când acest lucru, din diverse motive, nu se realizează corespunzător, iar apa rămâne la nivelul ţesuturilor vorbim despre retenţie de apă. Iată cum tratăm eficient problema.

Zonele unde se acumulează de obicei apa şi apar edeme sunt mâinile, picioarele, tălpile, cavitatea abdominală şi plămânii. Sau poate retenţia de apă este generalizată la nivelul întregului organism. Simptomele sunt vizibile: zonele afectate sunt mai umflate, pielea este întinsă, strălucitoare, iar dacă o apeşi cu degetul rămâne semn pentru câteva secunde. Retenţia de apă apare ca urmare a unui consum prea mare de sare, a administrării unui tratament medicamentos, în afecţiuni hepatice, insuficienţă cardiacă, în sarcină sau la menopauză. Persoanele care se confruntă cu această problemă au la dispoziţie soluţii simple ce ţin de modificarea stilului alimentar, consumul de ceaiuri cu efect diuretic şi mişcarea zilnică.

Mai puţină sare în mâncare

Sodiul se leagă de apă, în organism, şi ajută la menţinerea echilibrului fluidelor în interiorul celulelor, ne spune farmacista Andreea Enache. Însă în cazul în care consumi o cantitate prea mare de sodiu, se produc blocaje, iar corpul poate reţine apa.

Bea ceaiuri din plante cu efect diuretic

Păpădia îţi reface stocul de potasiu, după ce te-a ajutat să elimini apa din ţesuturi, troscotul vine şi cu un efect remineralizant, antiinflamator, ceaiul de mesteacăn e depurativ, diuretic şi scade colesterolul, iar ceaiurile de codiţe de cireşe, mătase de porumb şi coada calului, pe lângă efectul diuretic, sunt de ajutor şi în curele de slăbire. Bea 2-3 căni de ceai pe zi.

Consumul de apă, esenţial

Poate ţi se pare ciudat, dar dacă bei multă apă previi şi tratezi retenţia. Hidratat corespunzător, organismul nu mai are tendinţa să facă „provizii”. 

Mai mult potasiu, mai puţin sodiu

Majoritatea oamenilor consumă prea multă sare, care se găseşte în toate alimentele de pe rafturile magazinelor. În compensaţie, cei care au retenţie de apă trebuie să mărească aportul de potasiu. Acest mineral nu acţionează neapărat ca un diuretic, dar echilibrul sodiu-potasiu este esenţial pentru reglarea lichidelor din organism, aflăm de pe csid.ro. Potasiul se găseşte în banane, somon, avocado, broccoli, cartofi dulci.

Mai mult magneziu ajută

Potrivit studiilor, o cantitate de 200 mg de magneziu pe zi va reduce retenţia de apă mai ales la persoanele cu sindromul premenstrual. Acest mineral se găseşte în migdale, quinoa, spanac, somon, seminţe de dovleac.

Fă mai mult sport

Cea mai bună metodă de a-ţi pune sângele în mişcare şi a reduce inflamaţia e să-ţi „scoţi picioarele la alergat”, te mai sfătuieşte Andreea Enache. Alergatul, mersul cu bicicleta, urcatul scărilor sau doar o plimbare mai alertă în parc sunt de mare ajutor.

Stai cu picioarele în sus

Dacă ai gambele umflate după o zi de muncă, atunci când ajungi acasă întinde-te puţin pe canapea, cu picioarele la un nivel mai ridicat decât inima. Excesul de lichide îşi va găsi drumul înapoi în circuitul sanguin, va ajunge în rinichi şi va fi eliminat, mai aflăm de pe csid.ro.

Mănâncă zilnic castraveţi

Aceste legume conţin compuşi naturali care elimină toxinele ce pot cauza edemul.

Ce nu ştiai despre sare

  • Consumată în exces, agravează retenţia de apă. Încearcă, pe cât posibil, să reduci cantitatea zilnică. Un truc este să adaugi în mâncăruri mai multă zeamă de lămâie. 
  • De asemenea, condimentele ne ajută să dăm papilelor gustative satisfacţia de gust echilibrat. 
  • Marea parte din cantitatea de sare consumată provine din alimente procesate, cum ar fi chipsurile, conservele, brânza.
  • Sarea se adaugă la finalul preparării mâncării. Dacă o punem la început, sarea întăreşte legumele.
Mai multe