Somnul într-o cameră răcoroasă te ajută să slăbeşti

31 august 2014 22:03   Sănătate
Ultima actualizare:

Unde crezi că te odihneşti mai bine? Specialiştii sunt de părere că dormitul într-o cameră răcoroasă te ajută să ai parte de un somn mai liniştit. Mai mult, astfel vei reuşi să-ţi accelerezi metabolismul.

Cercetătorii au descoperit că temperaturile reci pot stimula dezvoltarea în corp a grăsimii brune, un tip special de grăsime care arde energie. Aceasta poate îmbunătăţi sănătatea metabolică şi poate proteja împotriva obezităţii şi a diabetului.

De-a lungul a patru luni, cinci bărbaţi sănătoşi au fost rugaţi să-şi trăiască viaţa în mod normal în timpul zilei, dar să doarmă într-un laborator special din Bethesda, Maryland. În prima lună, în laborator a fost menţinută temperatura de 24˚C, o temperatură termo-neutră la care corpul nu trebuie să „muncească” pentru a produce sau pentru a pierde căldură. În a doua lună, temperatura a fost scăzută la 19˚C, ca apoi să fie crescută la 24˚C pentru cea de-a treia lună, urmând ca în ultima lună să fie urcată la 27˚C.

La finalul fiecărei luni, cercetătorii au măsurat nivelul de grăsime brună al bărbaţilor şi i-au evaluat pe aceştia pentru a identifica schimbările metabolice. „Luna rece a dus la creşterea nivelului de grăsime brună cu 30%-40%. În timpul celei de-a doua luni termo-neutre, de 24˚C, grăsimea brună a scăzut la nivelul iniţial. Când am ridicat temperatura la 27˚C, nivelul grăsimii brune a scăzut sub nivelul de bază”, au explicat oamenii de ştiinţă.

Mai multe