Spălaţi-vă pe mâini des ca să evitaţi toxiinfecţiile

8 august 2012 13:37   Sănătate
Ultima actualizare:

Pentru că anotimpul cald ne ameninţă cu temperaturi foarte ridicate, specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne ”prescrie” câteva sfaturi pentru a ne feri de afecţiunile care apar în acest anotimp. 

Posibilităţile de înmulţire şi eliminare a microorganismelor la nivelul tubului digestiv sunt mai accentuate vara.

Simptomele care apar pot fi: greaţă, vărsături, balonări, dureri difuze în abdomen, diaree sau febră.

Măsurile care se iau sunt repaos alimentar total, nu se administrează medicamente orale, se consumă ceaiuri calmante, reci, de mentă, salcâm, gălbenele, sunătoare sau rostopască.

Pentru prevenirea bolilor digestive, cum ar fi enteritele sau diareea, trebuie asigurată o igienă riguroasă personală, respectând câteva obiceiuri.

- Spălaţi-vă mainile înainte de fiecare masă, păstraţi vesela curată, spălaţi cu apă curată fructele şi legumele

- Îndepărtaţi insectele ce pot transporta microbii - muştele şi gândacii

- Nu prelucraţi concomitent produsele alimentare crude şi fierte

- Preparaţi şi păstraţi în mod corespunzător produsele din carne, ouă, lactatele

- Nu permiteţi persoanelor cu răni pe piele sau pe degete să manevreze alimentele

- Nu consumaţi alimentele alterate sau cu aspect anormal

Iată bolile care se agravează vara

Nu doar sistemul digestiv este afectat vara. Căldura potenţează acţiunea polenului, ciupercilor determinând apariţia bolilor de natură alergică (rinite, astm, dermatite).

Şi bolile endocrine, de exemplu hipertiroidism, sunt accentuate de căldură. În boala Basedow, au loc exacerbări spectaculoase în cursul verii.

În hipofuncţia tiroidiană şi hipofizară pacienţii se simt bine vara, sunt liniştiţi, echilibraţi.

Bolnavii de astm, cu modificări endocrine- metabolice, sunt expuşi mai mult vara, apărând crize astmatice bruşte în perioadele calde.

În diabet, temperatura ridicată duce la o agravare a bolii, dar la cei care fac tratament cu insulină se observă o îmbunătăţire a nivelului glicemiei.

Mai multe