Spune adio răcelii! 4 condimente pentru dureri de gât şi tuse
Răceala, gripa şi virozele care au ca simptome tuse, guturai, nas înfundat trebuie tratate cu foarte mare atenţie urmărind prescripţia medicului. Însă, alternativ, poţi încerca nişte remedii naturiste care vor ajuta vindecarea. Uite care sunt condimentele recomandate!
1. Siropul de cimbru, antitusiv
Cimbrul calmează spasmele, iar proprietăţile sale antiseptice reduc iritaţiile şi inflamaţia în gât, care la rându-i poate provoca tuse. Două substanţe active din cimbru, timolul şi carvacrolul, au efect antimicrobian, dezinfectant şi expectorant. Eficient este şi siropul de cimbru din care ar trebui să iei câte o linguriţă de cinci ori pe zi. La fel de bună este şi gargara, care se face de patru ori pe zi, cu infuzie de cimbru.
2. Piperul tratează guturaiul
Ca plantă medicinală, piperul negru este eficient în tratarea infecţiilor în gât şi a guturaiului. Într-o cană de ceai fierbinte de mentă se pun 2-3 vârfuri de cuţit cu piper negru măcinat. Lasă-l câteva minute, iar apoi bea ceaiul cu înghiţituri mici. Efectele sunt imediate: piperul reduce inflamaţia din gât şi desfundă nările. Piperul se poate folosi şi sub formă de gargară şi are o acţiune antitusivă foarte puternică, iar substanţele volatile din piper au un efect anestezic asupra terminaţiilor nervoase de la nivelul gâtului.
3. Cuişoarele, dezinfectante
Cuişoarele sunt dezinfectante pentru căile respiratorii şi sunt eficiente în tratarea guturaiului, gripei şi în boli precum laringita, faringita sau amigdalita. Tratamentul presupune să ronţăi de trei ori pe zi câte trei cuişoare.
4. Hreanul, bun în tratarea astmului
Hreanul decongestionează aparatul respirator, fiind recomandat în tratamentul astmului. În crizele de tuse este recomandat să înghiţi câte o linguriţă cu hrean ras amestecat cu zahăr şi lăsat o jumătate de zi într-un loc călduros. La fel de utilă este şi tinctura de hrean.