Spune ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti / Dovlecelul, un izvor de nutrienţi
Este un lucru dovedit de specialişti, că dovlecelul este o legumă de sezon complexă, bogată în nutrienţi de calitate. Pulpa şi mai ales coaja legumei conţin concentraţii apreciabile de vitamine (A, B1, B3, B6, C) şi minerale (potasiu şi fosfor în cantităţi mari).
Fireşte, cei care preferă o dietă bogată în dovlecei, şi consumă în mod constant câte o porţie sănătoasă de dovlecei (300 de grame), se pot lăuda că starea lor de sănătate este foarte bună, deoarece, consumat frecvent în diferite preparate, dovlecelul fortifică vasele de sânge şi previne apariţia bolilor cardiovasculare.
Bogată în fibre de calitate, în potasiu, apă şi sărac în sodiu, leguma aceasta tolerată de consumatorii de orice vârstă, are proprietăţi diuretice. În plus, un meniu pe bază de dovlecei este de mare ajutor pentru persoanele care au probleme digestive, cardiace şi renale. Pentru a beneficia de toţi nutrienţii de calitate, dovlecelul se consumă în stare crudă, cu coajă cu tot, adăugat în salate.
„Trebuie să mai ştiţi că, aportul de luteină, alături de vitaminele A şi C conţinute de dovlecei, tonifică organismul şi contribuie la îmbunătăţirea vederii. Sucul proaspăt al legumei tratează constipaţia şi lipsa de calciu. Magneziul din compoziţia dovlecelului ajută la buna asimilare a calciului în organism. Pentru a evita balonarea, persoanele care nu suportă preparatele crude de dovlecei, pot consuma dovleceii sub formă de piure sau la grătar. În acelaşi timp, dieta cu dovlecei poate fi de mare ajutor bolnavilor de diabet, de poliartrită şi reumatism (datorită rolului antiinflamator şi antimicrobian); de asemenea , această dietă stimulează digestia, prevenind declanşarea unor boli cronice, printre care cancerul de colon. Nu în ultimul rând, dovleceii au şi efecte antiîmbătrânire, datorită conţinutului de antioxidanţi şi de vitamine din complexul B", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Referitor la efectele terapeutice ale dovlecelului, un alt specialist, profesorul Walter Willet de la Universitatea Harvard , care s-a ocupat de studii privind factorii nutriţionali susceptibili să reducă epidemia de boli cronice: cancer, diabet şi obezitate spunea: „Aflu că nutriţioniştii susţin că nu putem deveni obezi mâncând glucide. Este absurd! Putem deveni obezi cu un exces de calorii, pentru că majoritatea caloriilor alimentare provin din glucide, nu din grăsimi. Explozia de obezitate din Statele Unite se datorează faptului că oamenii sunt convinşi că nu se pot îngrăşa mâncând glucide. Oricum, dieta cu dovlecei este sănătoasă pentru oricine: pentru că îi salvează pe adepţii ei din capcana bolilor cronice".
Reţeta săptămânii
Dovlecei la cuptor cu carne şi brânză
Iată o reţetă delicioasă pentru week-end care conţine dovlecei
Timp de preparare: 40 minute
Calorii: 98 / porţia
Ingrediente: 500 g carne de pasăre tocată, 3 dovlecei tăiaţi rondele, 4 căni de apă, 3 linguri de ceapă tocată, 200 g caş ras, 4 boabe de usturoi tocat mărunt, 3 roşii, 5 linguri de ulei de măsline, busuioc şi cimbru-după gust.
Preparare: Punem în cuptorul încins o cratiţă cu apă în care aşezăm dovleceii, roşiile şi condimentele. Separat , înăbuşim carnea şi ceapa. După 25 minute, adăugăm conţinutul din prima cratiţă, brânza şi usturoiul. Mai lăsăm cratiţa în cuptorul încins, circa 10 minute.