Spune-mi cât bei ca să-ţi spun cum este ficatul tău!

5 aprilie 2013 13:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Studiul a fost făcut pe 6 tipologii de „băutori", femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 57 de ani, cu greutăţi între 54 şi 105 kilograme şi înălţimea între 1,54 m şi 1,85 m. Rezultatele au fost la fel de surpinzătoare atât pentru pacienţi, cât şi pentru cercetători.

«Beţivul»

Săptămânal îşi hrăneşte apetitul şi ficatul cu 13,2 litri de alcool. Bea câteva pahare de vin în fiecare seară şi câteva sticle în serile de weekend. Experţii spun că indicele lui de risc în cazul bolilor de ficat e de 2,4, ceea ce e destul de scăzut. Ei spun totuşi că asemenea cantităţi de alcool în fiecare săptămână pot conduce către o boală de ficat destul de repede.

«Băutorul ponderat»

Îşi ponderează cantitatea de alcool la doar 11,5 litri pe săptămână. Experţii spun că riscul lui de a face ciroză este estimat la 3.1, ceea ce este surprinzător de mic, având în vedere că trece cu mult peste cantitatea recomandată de alcool pe săptămână, de 6,6 litri. Şi în viitorul lui, cercetătorii prevăd serioase probleme hepatice.

«Beţivul ocazional»

El bea numai la sfârşit de săptămână, sau, mai bine zis, recuperează în weekend pentru celelalte 5 zile ale săptămânii. El bea în două zile 9,9 litri de alcool şi, pentru că-i bea până se îmbată cu adevărat, riscul lui la afecţiuni hepatice este de 4.6. Doctorii spun că aceasta este o cifră încă în limitele normalului, dar că tendinţa de creştere este clară.

«Beţivul de acasă»

E singur, nu prea iese în oraş şi bea acasă, în faţa televizorului. Săptămânal consumă câte 11,55 de litri de alcool, câte 3 sferturi de sticlă de vin în fiecare seară. Câteodată şi mai mult. Indicele lui de risc este de 5.8, ceea ce îi face pe doctori să-i recomande o vizită urgentă la doctor.

«Abstinentul»

Nu consumă alcool nici măcar de Revelion sau de ziua lui. Indicele lui de risc la afecţiuni ale ficatului e de 3,8. Doctorii spun că e candidatul pefect şi că ficatul lui arată de două ori mai tânăr decât al unei alte persoane de aceeaşi vârstă care consumă alcool.

Mai multe