Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce să mănânci!
Adolescenţii trebuie să bea lapte din belşug. Persoanele de 20 de ani este bine să mănânce multe legume şi frunze verzi pentru prevenirea oboselii. La 40 şi 50 de ani, avem nevoie de migdale. La 60 de ani şi mai târziu ne trebuie ulei de peşte.
În primii ani de viaţă şi adolescenţă, nu trebuie să lipsească din alimentaţie produsele ce conţin calciu şi vitamina C, pentru ca oasele să crească puternice. În schimb, la aceste vârste nu se recomandă sucurile, fiindcă duc la obezitate. Fetele au o mai mare nevoie de fier, din cauza pierderilor de sânge la menstruaţie. Adolescenţii trebuie să bea 700 miligrame de lapte pe zi, să mănânce iaurt, brânză, alimente bogate în zinc, carne slabă, pui, peşte, crabi, stridii, ouă, nuci, seminţe.
La 20 de ani, legume verzi
De la 20 la 30 de ani, aveţi grijă să vă feriţi de fast-food, fiindcă lipsa de nutrienţi vă face obosiţi, palizi şi cu părul deteriorat. Mâncaţi multe legume şi frunze verzi, ca de exemplu spanacul, citrice, kiwi, fructe de pădure şi fructe uscate, fiindcă aveţi mare nevoie de vitamina C. Fasolea este necesară ca să aveţi oase sănătoase. Puteţi încă să mai mâncaţi derivate din lapte pentru consolidarea oaselor.
La 30 de ani, migdale
De la 30 de ani la 40 de ani, oamenii au mare nevoie de vitamina D, fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, pentru a avea un sistem imunitar puternic. Se recomandă să renunţe la gogoşi şi alte deserturi bogate în zahăr, fiindcă le afectează starea de bună dispoziţie şi îi lasă fără energie. Pentru a face faţă stresului, au nevoie de produse cu vitamine B. Se recomandă consumul de migdale, cereale integrale, ovăz, carne slabă, fructe de mare şi ouă.
La 40 de ani, orez bun
Pe măsură ce se apropie menopauza, de la 40 la 50 de ani, apar schimbările hormonale la femei, pierderile din masa musculară, încetinirea metabolismului. Oamenilor le este din ce în ce mai greu să-şi ţină în frâu îngrăşarea. Scade nivelul de hormoni estrogeni şi apare riscul de boli de inimă şi osteoporoză. Se recomandă consumul de migdale, orez brun, quinoa, ovăz, orz. Evitaţi produsele bogate în zahăr, mai ales sucurile.
La 50 de ani, tofu
Între 50 şi 60 de ani, riscul de boli cardiovasculare creşte, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Oamenii trebuie să-şi monitorizeze cu atenţie tensiunea arterială şi nivelele de colesterol. Se recomandă consumul de soia, tofu, năut şi alte leguminoase. De asemenea, se recomandă produsele bogate în calciu pentru a preveni osteoporoza. Heringul, macroul, sardinele şi somonul sunt surse ideale de acizi omega 3 care ajută la menţinerea sănătăţii inimii şi a creierului, o vedere bună.
După 60 de ani, multe fructe şi legume
Începând de la 60 de ani, riscul este mai mare de boli de inimă şi de demenţă. Legumele, spanacul, broccoli, portocalele, morcovii, porumbul, nu trebuie să vă lipsească din alimentaţie. Uleiul de peşte, heringul, macroul, sardinele, tonul, au acizi omega 3 de mare importanţă pentru aceste vârste. Sunt de mare folos nucile, seminţele de in. Renunţaţi la băuturile alcoolice. Consumaţi margarina de bună calitate care conţine vitamina D, peşte, iaurt, lapte de soia şi ouă.