Spune-mi ce mănânci... Antioxidanții sunt benefici pentru fumători
Despre efectele negative ale fumatului asupra organismului s-au lansat sute și sute de opinii. În această privință, nutriționiștii europeni, preocupați de starea de sănătate a fumătorilor, le recomandă acestora anumite alimente sănătoase care să reducă, în bună măsură, efectele negative ale acestui viciu.
Mai mult, specialiștii în nutriție europeni și americani susțin că hrana îl poate ajuta pe fumător să renunţe de acest obicei atât de nociv .
Antioxidanții neutralizează puterea radicalilor liberi
”În organismul fumătorului se produce fenomenul numit „stresul oxidativ”, care apare atunci când producţia de molecule, numite radicalii liberi, depăşeşte capacitatea de apărare a corpului împotriva oxidării. Pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, fumătorii au nevoie de antioxidanţi, substanţe nutritive ce pot fi procurate din alimentele consumate de aceştia în viaţa de fiecare zi. În categoria antioxidanţilor se aliniază flavonoidele, polifenolii, vitaminele (A, C, E, beta-carotenul), mineralele (seleniul, magneziul, zincul, cuprul) substanţe care joacă un rol foarte important în prevenirea dezvoltării bolilor cronice, precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer, poliartrita reumatoidă sau cataracta”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în ”Cartea sănătății noastre”.
Pentru a reduce efectele radicalilor liberi în organism, datoria fumătorului este să-şi refacă în mod constant resursele de hrană antioxidantă. Nutriţioniştii din mai multe țări susţin că alimentele cu proprietăţi antioxidante cresc imunitatea fumătorului, topesc grăsimile depuse pe artere şi previn bolile cardiovasculare.
Citricele sunt antioxidanți valoroși pentru fumători
Citricele, surse importante de vitamina C, fac parte din categoria antioxidanților valoroși pentru fumători. Citricele mai conţin şi substanţe cunoscute sub numele de limonine, care combat substanţele chimice cancerigene.
Și antioxidanţii dulci sunt eficienți pentru fumători
În categoria antioxidanţilor naturali dulci, eficienţi pentru sănătatea fumătorilor, se aliniază anumite fructe, precum: afinele, murele, fructele de pădure şi căpşunii.
Nutriționiștii recomandă fumătorilor să consume și struguri, fructe bogate în resveratrol şi quercitină, substanțe care combat eficient radicalii liberi.
Totodată, fumătorilor li se recomandă să consume roșii și pepene roșu, alimente care conțin licopen, un valoros antioxidant de care aceștia trebuie să profite. .
Ciocolata neagră, cu un conţinut de 70%-80% cacao, este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Un mineral important pentru sănătatea fumătorilor: seleniul
Nutriționiștii susțin că seleniul este un mineral benefic pentru fumători, deoarece previne deteriorarea structurii celulare şi afecţiunile inimii ; acest mineral se regăsește în anumite alimente ce trebuie consummate de fumători: fructele de mare, carnea de vită, de porc, de pui, orezul brun şi pâinea integrală de grâu.
Fumătorii nu trebuie să renunțe la legumele bogate în fibre
Pentru a reduce efectele nocive ale tutunului în organism, fumătorii trebuie să consume frecvent şi legume: conopidă, varză, broccoli, linte, năut, fasole, mazăre, vinete, spanac, castravete, năut, alimente atât de bogate în fibre, în minerale şi vitamine din complexul B. Fumătorii nu trebuie să omită din alimentaţie ceapa, prazul şi usturoiul, depozite valoroase de sulf, un duşman declarat al radicalilor liberi.
Și legumele verzi cu frunze sunt de folos fumătorilor
În hrana sănătoasă pentru fumători se aliniază și legumele cu frunze verzi, varza și spanacul, deoarece acestea ochilor.
Peștele și uleiurile vegetale au efecte antioxidante
De asemenea, din dieta fumătorilor nu trebuie să lipsească peştele oceanic şi uleiurile vegetale, alimente bogate în acizii Omega 3 şi Omega 6 care au efecte antioxidante.
Alimentele din Complexul B combat efectele radicalilor liberi
Este un lucru dovedit de nutriționiști că vitaminele din Complexul B sunt esenţiale pentru refacerea celulelor afectate de radicalii liberi. Fumătorii trebuie să împrospăteze rezervele de vitamine din Complexul B consumând: cereale, drojdie de bere, soia, ouă, carne, banane, avocado, lactate şi seminţe.
Știți că sunt alimente care reduc pofta de fumat?
Există alimente aromate care îl ajută pe fumător să reducă numărul țigărilor consumate în mod frecvent, în fiecare zi. De exemplu, patru bețișoare de scorțișoare, ronțăite în fiecare zi au puterea să-l îndepărteze pe fumător de pachetul de țigări și să fumeze mai puțin. Acelaşi efect îl au asupra fumătorilor și bomboanele mentolate.
Și alimentele crocante, dar sățioase cum sunt: bucăţelele de morcovi, de mere, de ardei sau de ţelină îl tentează pe fumător să le consume și astfel, acesta nu va mai fuma foarte des în fiecare zi.
Lactatele sunt ideale pentru cei care vor să renunțe la fumat
Nutriționiștii au constatat că brânza degresată şi laptele băut la micul dejun sunt ideale pentru regimul fumătorului care are voinţă să se lase de fumat.
De asemenea, sucul de fructe, băut dimineaţa este sățios și revigorant și combate toxinele acumulate în ficat.