Spune-mi ce mănânci...: Ciupercile hrănitoare înlocuiesc cu succes carnea
Nutriționiștii europeni susțin că, atunci când ciupercile sunt introduse frecvent în hrană, efectul lor nutrițional se reflectă în starea de sănătatea a celor care le consumă. Cantitatea de proteine prezentă în ciuperci nu este prea mare, dar în dietă, o porție de ciuperci, reprezintă un aliment vegetal hrănitor.
În același timp, ciupercile conțin și minerale importante. De exemplu, o ciupercă de mărime medie conține mai mult potasiu decât o banană sau decât un pahar cu suc de portocală. Ciupercile conțin și seleniu: 100 g ciuperci asigură organismului 20 g de seleniu, un mineral important în prevenirea cancerului, dar și în eliminarea metalelor grele din organismul uman. Totodată, conținutul de zinc din ciuperci este de mare ajutor în tratamentul depresiei și anxietății. Ciupercile sunt apreciate nu numai de persoanele vegetariene
În dieta cotidiană, ciupercile sunt apreciate atât de persoanele vegetariene, cât și de cele care vor să slăbească.
Ciupercile sunt o sursă de vitamine
Referitor la conținutul nutrițional al ciupercilor, în studiul .”Ciupercile, legume care înlocuiesc cu succes carnea”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, precizează: ”Ciupercile proaspete conțin Vitamina B12 ( Vitamina roșie, cel mai puternic factor antianemic cunoscut până în prezent. De asemenea, ciupercile sunt o sursă importantă de Vitamina E, un puternic antioxidant, care combate îmbătrânirea pielii și menține sănătatea țesuturilor.
Selectați cu atenție ciupercile comestibile
Nutriționiștii precizează că există circa 40.000 de specii de ciuperci, dar numai o parte dontre ele sunt comestibile. De aceea, când alegem ciupercile pentru consum, este bine să optăm pentru ciupercile pe care le găsim în magazine, la raioanele cu legume. .
De ce este bine să consumăm ciuperci
Cercetătorii europeni apreciază aceste legume deoarece sunt singurele surse din regnul vegetal care conțin glicogen și vitamine din complexul B. De aceea, ciupercile sunt denumite ”carnea vegetală”.
”Ciupercile comestibile din soiul champion conţin oligoelemente importante pentru starea noastră de sănătate: potasiu, seleniu, fosfor şi zinc. Aceste substanțe active previn bolile memoriei, aterosleroza și reduc riscul atacurilor cerebrale. Mai mult, ciupercile au virtuţi antitumorale şi imunologige, care sunt testate ştiinţific. Conţinutul ciupercilor, bogat în vitamine din complexul B (100 grame), acoperă peste 30 % din doza zilnică necesară.. Ciupercile sunt singurele elemente vegetale care conțin vitamina D, importantă pentru menținerea sănătății și pentru dezvoltarea armonioasă a organismului uman. Totodată, conținutul de zinc din ciuperci este de mare ajutor în tratamentul depresiei și anxietății, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Hrana de fiecare zi”.
Ciupercile champion sunt alimente puțin sărate
Ciupercile champion conţin puţine proteine (15 calorii la 100 de grame) şi de aceea pot fi consumate şi de supraponderali. Este bine de știut că magneziul, clorul, sodiul şi calciul sunt mai puţin reprezentate în compoziţia ciupercilor comestibile. De aceea, aceste legume se încadrează în grupul alimentelor puţin sărate și pot fi consumate de bolnavii care nu au voie să includă în dietă alimentele sărate.
Ciupercile conțin fibre sănătoase
Ciupercile conțin fibre bune. Referindu-se la rolul fibrelor în organism, nutriționiștii susțin că ciupercile ca și spanacul și varza conțin fibre bune, spre deosebire de fibrele care se regăsesc în cereale, care, deseori, irită tubul digesriv.
Numeroase studii și articole de specialitate demonstrează că ciupercile pot fi de ajutor în afecțiuni grave: cancer de prostată, cancer de sân, colesterol ridicat, probleme de imunitate sau diabet.
Rețeta săptămânii: Carne de pui cu ciuperci
- Timp de preparare: 40 de minute
- Calorii :90 /100 g
- Ingrediente: 500 g carne de pui, 300 g roșii (sau 200 g suc de roșii), 250 g ciuperci, câte 2 lingurițe de cimbru, de pătrunjel și de mărar, o ceapă și 5 linguri de ulei de măsline. .
- Preparare: Carnea de pui, tăiată bucățele se fierbe la foc mic într-o cratiță acoperită. În continuare, ciupercile se taie în cubulețe și se înăbușesc în ulei, timp de 15 de minute la foc mic, cu cimbrul și cu ceapa tocată mărunt. Într-o cratiță se așează în straturi roșiile (sau sucul de roșii), ciupercile, carnea de pui. și sucul în care a fiert carnea Vasul se lasă să mai clocotească timp de 10 minute la foc mic. Deliciosul preparat se asezonează cu verdețurile tocate mărunt.