Spune-mi ce mănânci... Grupa de sânge pentru longevitatea sănătoasă

18 martie 2016 19:44   Sănătate
Ultima actualizare:

Suntem ceea ce mâncăm! Pornind de la această sintagmă, cercetătorii au ajuns la concluzia că hrana de fiecare zi ne influențează starea de sănătate. În timp, Doctorul D’Adamo a studiat timp de 30 de ani grupele sanguine și a ajuns la concluzia că există o strânsă legătură între grupa noastră de sânge, dieta specifică acesteia și starea noastră de sănătate.

Grupa sanguină este o cheie ce deschide ”ușa” spre misterul longevității sănătoase și ne arată cum să ocolim bolile alegând alimentele adecvate fiecărei grupe de sânge.     

 Dr. Peter J. D’Adamo este  medic naturist, cercetător și cadru universitar recunoscut, iar numeroasele sale studii și experimente clinice privind grupa sanguină și starea de sănătate s-au bucurat de succese răsunătoare în privința unor  boli grave, printre care boala canceroasă și SIDA. El este un continuator al cercetărilor pe această temă realizate de tatăl său, dr. D’ Adamo timp de 30 de ani. La rândul lui, dr. Peter J. D’Adamo a investigat ani și ani la rând relația care există între  grupa sanguină, alimentație și  boală.  Concluziile cercetărilor sale reprezintă un ghid  excelent pentru menținerea sănătății și un plan de alimentație adecvată pentru cele 4 grupe sanguine.

În cartea  ”Alimentația adecvată  celor 4 grupe sanguine”-Dieta individualizată, dr. Peter  J. D’Adamo  și Catherine Whitney (coautor) prezintă soluții de menținere a sănătății,  de prelungire a vieții, dar și pentru obținerea unei greutăți ideale.  Prin studiile și preocupările sale legate de  nutriție și sănătate, Peter J. D‘ Adamo a deschis o nouă perspectivă privind conceptul de dietă individualizată, deoarece nu toată lumea trebuie să se hrănească la fel.    

Diferența  de hrană între grupele sanguine demonstrează puterea de adaptare  a omului la provocările  mediului înconjurător. ”Cunoscând  alimentele recomandate grupei noastre sanguine, învățăm cum să ne hrănim sănătos și să nu mâncăm ”contra” naturiiDr susține dr Peter D’ Adamo.  Studiile pe această temă au mai scos la iveală un adevăr: O mâncare este  benefică pentru un om , dar devine o adevărată otravă pentru altul.   

De aceea, este firesc să ne hrănim cu alimentele recomandate de specialiști pentru grupa noastră sanguină:

Grupa sanguină A ( Cultivatorul)

Concluziile și recomandările specialiștilor

Persoanele care au Grupa sanguină A sunt în formă dacă urmează o alimentație  vegetariană, o moștenire a strămoșilor lor, care se ocupau cu agricultura.  Cei care au Grupa sanguină A  trebuie să consume alimente proaspete, multe legume, fructe, semințe și cereale. Lor li se recomandă să evite carnea și lactatele.      

Deși cei care au Grupa A se adapteaza bine la provocările  mediului înconjurator, la stres și la dieta  vegetariană, aceste persoane sunt predispuse la boli cardiovasculare și la diabet. Lor li se recomandă dieta  vegetariană pentru a fi active și svelte.  Dacă aveți Grupa A și sunteți obișnuiți să consumați carne, veți slăbi foarte ușor renunțând la alimentele  toxice din dieta voastră și   reducând rația de carne. Persoanele cu Grupa A au tendința să rețină apa în organism și  depozitează  carnea sub formă de grăsime. Acest lucru se datorează  nivelului  scăzut al acidului gastric care nu favorizează digestia cărnii.

Alimentele care favorizează creșterea în greutate pentru Grupa A

Carnea ( deoarece puțin digerată se depozitează sub formă de grăsime),  grăsimile animale, produsele lactate, fasolea mare, fasolea Lima, grâul  și produsele făinoase, consumate în cantități mari.

Alimente care favorizează  scăderea în greutate pentru Grupa A

Cele mai eficiente alimente care contribuie la scăderea în greutate pentru persoanele cu Grupa  sanguină A sunt: uleiurile vegetale (favorizează digestia  și previn retenția hidrică), alimentele pe bază de soia, legumele și fructele care conțin o cantitate mare de vitamina C.

Dacă persoanele cu grupa A preferă carnea…

Dacă  persoanele cu Grupa A nu pot renunța la carne, ele trebuie să aleagă peștele și carnea de pasăre pe care să le consume preparate mai ales la grătar (teflon).

Alimentele marine deosebit de benefice pentru Grupa A sunt : crapul, codul, macroul, sardina, știuca, bibanul argintiu, păstrăvul, somonul, melcul ; există și alimente marine care trebuie evitate , cum ar fi : caviarul, beluga, anșoa,  bibanul cu branhii albastre, molusca, dracul de mare, scoica.              .  

Pentru persoanele cu grupa A, produsele lactate sunt greu digerabile

Lactatele sunt bogate în grăsimi saturate și, de aceea, ele sunt contraindicate  persoanelor cu Grupa A . Acest tip de grăsimi afectează inima, predispun la obezitate și la  diabet. În acest caz, se recomandă evitarea laptelui integral.

Produsele din soia sunt surse importante de proteine vegetale

Pentru Grupa A, dr. Peter J. D’ Adamo recomandă ca fiind deosebit de benefice brânza de soia și laptele de soia, alternative bune la produsele lactate. Totodată, persoanele cu Grupa A  ar putea să  consume, în cantități moderate, iaurt, iaurt cu fructe, kefir, sana, lapte și brânză de capră, mozzarella, cu conținut scăzut de grăsimi.

Din categoria produselor lactate, Grupa A trebuie să evite untul, brânza cu smântână, Brânza de Brie, laptele bătut, Brânza Cheddar, zerul, parmezanul și, firește, laptele integral…  În cazul persoanelor cu Grupa sanguină  A care suferă de alergii sau de probleme respiratorii, produsele lactate sporesc destul de mult cantitatea de mucus pe care acestea o produc. Grupa sanguină A are, în mod normal, mai mult mucus  în comparaie cu celelalte grupe  sanguine. Dar, prea mult mucus  devine dăunător, deoarece  anumite bacterii îl folosesc ca sursă de hrană. Hiper-abundența de mucus stimulează  infecțiile și problemele respiratorii.

Uleiul de măsline virgin este foarte benefic

Uleiul de măsline și uleiul de semnițe de in  sunt deosebit de eficiente persoanelor cu această grupă sanguină, deoarece protejează sistemul cardio-vascular și contribuie la scăderea colesterolului.

Nucile și semințele, suplimente de hrană pozitivă

Nucile,  migdalele, arahidele, semnițele de floarea- soarelui și de dovleac contribuie la aportul de proteine vegetale, mult mai sănătoase pentru Grupa A, în comparație cu  proteinele animale. Arahidele  sunt cele mai utile, deoarece aceste fructe oleaginoase conțin o lecitină  eficientă în lupta cu cancerul. Dacă cei cu Grupa sanguină A au probleme cu vezica biliară, în locul nucilor, aceste persoane ar putea să consume cantități mici de unt de nucă.

Cerealele și preparatele benefice pentru Grupa sanguină A

Pentru Grupa A, hrișca și amarantul sunt ideale.

De asemenea, persoanele cu această grupă sanguină ar putea să consume pâine de secară 100%, pâine de orez  brun, brioșe de porumb, fulgi crocanți de secară, făina de porumb, pâine fără gluten. În schimb, produsele pe bază de grâu integral trebuie evitate. 

Ceaiurile și plantele benefice pentru sistemul imunitar

Persoanele din Grupa sanguină trebuie să-și eficientizeze sistemul imunitar, deoarece ritmul acestuia este prea lent. În acest caz,  unele plante au un efect puternic și sunt tonice deosebite pentru sistemul imunitar. Păducelul este un tonic cardiovascular, dar brusturele, aloea,  ginsengul, măceșele, echinaceele întăresc sistemul imunitar.  Pentru cei cu Grupa A este important nivelul secreției gastrice acide, destul de scăzut în cazul lor.  Ghimbirul și ulmul alunecos sunt plante care  reglează nivelul scăzut de acid. Totodată, pentru puterea lor relaxantă, mușețelul și valeriana  sunt remedii excelente împotriva stresului. Persoanele din Grupa A trebuie să-și aprovizioneze farmacia casei și cu alte plante care mențin starea lor de sănătate : schinduful, ceaiul verde,  salvia, menta, frunzele de zmeură.

Trebuie evitate :Unele plante, precum ardeiul roșu, mătasea porumbului,  trifoiul roșu, rubarba, ștevia galbenă, iarba mâței, trebuie evitate.   

Băuturile bune pentru Grupa sanguină A

La acest capitol, dr. Peter D’ Adamo  recomandă ca fiind deosebit de benefice: cafeaua obișnuită, cafeaua decofeinizată, ceaiul verde, vinul roșu, apa proaspătă, curată, ce poate fi consumată fără restricții.  În schimb, cei din Grupa A trebuie să evite berea, cola, băuturile distilate,  apa carbogazoasă, ceaiul negru obișnuit și sifonul.

Legumele sunt esențiale pentru hrana Grupei A

Legumele sunt alimente vitale și nu trebuie să lipsească din dieta Grupei A . Legumele trebuie să fie consumate în stare naturală (crude sau puțin înăbușite) pentru a păstra substanțele nutritive : vitaminele, mineralele, enzimele și antioxidanții. Pentru această grupă sanguină, majoritatea legumelor sunt eficiente ; fac excepție : piperul, deoarece agravează sensibilitatea gastrică,  ca și mucegaiurile prezente în măslinele fermentate. Persoanele acestei grupe sanguine trebuie să includă în hrana lor legumele deosebit de benefice pentru sănătatea lor :  morcovi, broccoli, cepe roșii, usturoi, cicoare,  sfeclă, spanac, dovleac, ridichii, praz, gulie, tofu, hrean și lăptuci.  În schimb, trebuie evitate roșiile, varza –albă și roșie, ardeii verzi, ciupercile de casă, cartofii (dulci, albi și roșii), vinetele  și varza.

În dieta Grupei A sunt indicate trei-patru porții de fructe pe zi

În acest caz, sunt recomandate majoritatea fructelor : mure, afine, cireșe, merișor, smochinele uscate  sau proaspete, fructele bogate în vitamina C. Totuși, persoanele  cu Grupa A este bine să evite portocalele, bananele, mango, nuca de cocos și madarinele.Cei care au grupa A ar trebui, ca în fiecare dimineață, să stoarcă sucul  de la o  jumătatede lămâie într-un pahar de apa caldă și să bea această licoare benefică pentru sănătatea lor, deoarece băutura ajută la eliminarea toxinelor.

Bine de știut!

Deoarece odată cu înaintarea în vârstă  scade capacitatea de asimilare a vitaminelor liposolubile, Grupei A i se recomandă o suplimentare a alimentației cu Vitamina A care ajută la creșterea imunității și a puterii de adaptare la stres :  afine, caise, sfeclă roșie, pătrunjel, lobodă,  lămâi, coacăze,  spanac

Mai multe