Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti:Alimente benefice pentru fumători
Despre efectele fumatului asupra sănătăţii, un viciu cu efecte negative asupra întregului organism, s-au lansat sute şi sute de opinii.
De aceea, nutriţioniştii europeni recomandă fumătorilor, care nu reuşesc să renunţe la acest stil de viaţă nesănătos, să aleagă o hrană eficientă care să reducă, în bună măsură, efectele acestui obicei nociv.
În acelaşi timp, hrana poate ajuta fumătorul să renunţe de acest obicei. În organismul fumătorului se produce fenomenul numit „stresul oxidativ", care apare atunci când producţia de molecule numite radicali liberi depăşeşte capacitatea de apărare a corpului împotriva oxidării.
Antioxidanţii, aliaţii fumătorilor
Pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, fumătorii au nevoie de antioxidanţi, substanţe nutritive ce pot fi procurate din alimentele consumate de aceştia în viaţa de fiecare zi. În categoria antioxidanţilor se aliniază flavonoidele, polifenolii, vitaminele (A, C, E, beta-carotenul), mineralele (seleniul, magneziul, zincul, cuprul) substanţe care joacă un rol foarte important în prevenirea dezvoltării bolilor cronice, precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer, poliartrita reumatoidă sau cataracta.
Antioxidanţii nu fac altceva decât să neutralizeze puterea radicalilor liberi. De aceea, există necesitatea ca fumătorul să-şi refacă în mod constant resursele de hrană antioxidantă.
Nutriţioniştii susţin că alimentele cu proprietăţi antioxidante cresc imunitatea fumătorului, topesc grăsimile depuse pe artere şi previn bolile cardiovasculare. Antioxidanţii dulci, buni pentru fumători
Din categoria antioxidanţilor naturali dulci, eficienţi pentru fumători, fac parte : afinele, murele, fructele de pădure şi căpşunii.
În privinţa citricelor, surse importante de vitamina C, un valoros antioxidant, acestea mai conţin şi substanţe cunoscute sub numele de limonine, care combat substanţele chimice cancerigene.
De asemenea, licopenul, cel care conferă culoare tomatelor, dar şi pepenelui roşu, este un valoros antioxidant.
În acelaşi timp, strugurii, atât de bogaţi în resveratrol şi quercitină, sunt fructe renumite pentru puterea cu care combat radicalii liberi.
Coaja fructelor este un izvor de antioxidanţi, iar datorită fibrelor, coaja lor contribuie la detoxifierea ficatului.
Ciocolata neagră, cu un conţinut de 70%-80% cacao, este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Betacarotenul combate efectele fumului de ţigare şi poate fi procurat consumând pepene galben, mango, papaya, dovleac, ardei, spanac, varza, cartofi dulci sau caise.
Seleniul este un mineral care previne deteriorarea structurii celulare şi afecţiunile inimii şi poate fi găsit în fructele de mare, în carnea de vită, de porc, de pui, în orez brun şi pâine integrală de grâu.
Nu renunţaţi la antioxidanţii săraţi
Fumătorii trebuie să consume frecvent şi legume: conopidă, varză, broccoli, linte, năut, fasole, mazăre, vinete, spanac, castravete, năut, alimente atât de bogate în fibre, în minerale şi vitamine din complexul B pentru a reduce efectele nocive ale tutunului. Fumătorii nu trebuie să omită din alimentaţie ceapa, prazul şi usturoiul, depozite valoroase de sulf, un duşman declarat al radicalilor liberi.
Totodată, luteina, cunoscută pentru asocierea sa cu ochii sănătoşi, se găseşte din abundenţă în legumele verzi cu frunze, cum ar fi varza sau spanacul şi este benefică pentru sănătatea fumătorilor.
Beneficiile peştelui oceanic
De asemenea, fumătorii trebuie să introducă în dietă peşte oceanic şi uleiuri vegetale, alimente bogate în acizii Omega 3 şi Omega 6 care au efecte antioxidante.
Contaţi pe puterea Complexului B
Aceaste vitamine din Complexul B sunt esenţiale pentru refacerea celulelor afectate de radicalii liberi. Fumătorii trebuie să împrospăteze rezervele de vitamine din Complexul B consumând: cereale, drojdie de bere, soia, ouă, carne, banane, avocado, lactate şi seminţe.
Unele alimente reduc pofta de fumat
Alimente aromate : Beţişoarele de scorţişoară sunt renumite pentru puterea de a-l îndepărta pe fumător de paeţişoare de scorţişoară pe zi şi va fuma mai puţin. Acelaşi efect au şi bomboanele mentolate.
Alimentele crocante: Dacă ronţăie bucăţele de morcovi, de mere, de ardei sau de ţelină, alimente săţioase, fumătorul nu va mai fi tentat să fumeze foarte des.
Alimentele sărate : Şi această categorie de alimente este de mare folos fumătorului: Popcornul preparat fără multă grăsime, îi dă de lucru fumătorului şi reduce numărul ţigărilor pe zi.
Lactatele : Brânza degresată şi laptele băut la micul dejun, sunt ideale pentru regimul fumătorului care are voinţă să se lase de fumat.
Sucul de fructe, băut dimineaţa, combate toxinele acumulate în ficat, este săţios şi revigorant!