Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Efectele carenţei de iod
Despre iod, un oliogoelement important din organismul uman, specialiştii susţin că este un gardian sever care veghează la menţinerea sănătăţii noastre. În organism, iodul pătrunde prin intermediul alimentelor, al apei şi aerului. Ca factor de nutriţie, acest oligoelement îndeplineşte misiuni importante : măreşte capacitatea mentală, contribuie la arderea excesului de grăsimi din organism, ajută la buna funcţionare a metabolismului şi a glandei tiroide.
Potrivit unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 70 % din cantitate de iod prezentă în organism este concentrată în glanda tiroidă . Aceasta reglează şi produce energia, menţine temperatura constantă a corpului şi tonusul muscular, asigură sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor. Totodată, dereglarea glandei tiroide afectează şi alte organe din corp: ficatul, rinichii şi muşchii.
Cum se manifestă lipsa iodului în organism
La adulţi, lipsa iodului afectează grav facultăţile mentale, iar la copii s-au constatat deficienţe în formarea sistemului osos. De asemenea, la femeile însărcinate lipsa iodului din corp creşte riscul de avort spontan sau de a naşte copii cu tulburări psihice. Unele persoane obeze, care urmează diverse diete, nu slăbesc din cauza lipsei de iod.
Care este doza necesară de iod
Organismul uman are nevoie de o doză zilnică foarte mică de iod: în medie 2 micrograme /per kg de greutate corporală. Doza zilnică de iod la sugari este de 50 mkg (mikrograme); la copii (până la 4 ani) necesarul de iod este de 70 mkg, dar sporeşte odată cu înaintarea în vârstă. Pentru adulţi, doza optimă este de 150-200 mkg, în funcţie de o serie de factori, precum greutatea corporală şi activitatea cotidiană efectuată. Conform unor studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, adolescenţii în perioada pubertăţii, femeile gravide, care alăptează şi persoanele cu boli ale glandei tiroide au nevoie de cantităţi mai mari de iod, de peste 200 mkg pe zi.
Cele mai bune surse natutale de iod
Într-un studiu referitor la sursele naturale de iod, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie ne recomandă:
Un supliment de iod, la îndemâna noastră, este sarea iodată. Aceasta trebuie să înlocuiască sarea obişnuită în alimentaţia noastră cotidiană. Pentru adulţi, doza optimă este de 150-200 mkg pe zi. În schimb, pentru locuitorii din zonele care au un sol sărac în iod, doza necesară ajunge la 300 mkg pe zi.
Alte surse bogate în iod sunt: peştele oceanic, algele marine, unele plante (lăcrămioarele, scoruşul negru, scaietele popii, muştarul), unele legume ( spanacul, soia, ceapa, cartofii), anumite fructe ( merele, strugurii şi nucile).
Bine de ştiut!
Un ceai de lăcrămioare poate înlocui orice medicament pe bază de iod. Pentru prepararea infuziei, folosim 15 g de lăcrămioare şi o cană de 250 ml de apă clocotită. Fierbem infuzia două minute, apoi strecurăm ceaiul. Se administrează câte două linguriţe, de trei ori pe zi.
Scoruşul negru, o sursă excepţională de iod
Datorită conţinutului mare de iod şi de substanţe active, această plantă este indicată în mod special anemicilor şi reumaticilor. Pentru administrare, leacul din scoruşul negru se prepară astfel: Un kg de plantă, bine mărunţită, o amestecăm cu un kg de zahăr sau cu 700 g de miere. Leacul se lasă la macerat timp de şapte zile, apoi se strecoară. Se administrează câte trei linguriţe de suc pe zi.
Reţeta săptămânii
Sosul de iod , bun pentru salate
Ingrediente: Un pahar de alge uscate, 600 ml de apă clocotită, 10 cepe de mărime potrivită, 3 linguri de seminţe de coriandru, 5-6 boabe de piper, 3 cuişoare.
Preparare: Algele se pun în apă clocotită până se hidratează. Ceapa tăiată mărunt şi condimentele măcinate prin râşniţă se adaugă în vasul cu alge. Deasupra se toarnă 100-150 ml de ulei presat la rece. Sosul se păstrează la frigider şi, după 24 de ore, poate fi consumat (se adaugă în salatele de zarzavat, câte cinci linguri). Acest sos este un tonic de excepţie pentru persoanele anemice şi cu probleme de memorie.
.