Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Dieta cu sfeclă roşie alungă bolile grave

26 noiembrie 2014 18:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Cauţi un aliment sănătos care să te ajute să slăbeşti? Mai mult, vrei ca acest aliment să fie bogat în substanţe active: vitamine, minerale, fibre şi să te scape de toxine? Să ştii că un astfel de aliat „miraculos” este la îndemâna ta, iar dacă nu ghiceşti prea repede, îţi spunem noi : sfecla roşie este „terapeutul” care ne învaţă cum să ne tratăm.

O dietă bogată în sfeclă, ne purifică sângele, ne regenerează ficatul şi previne formarea cheagurilor. În acelaşi timp, dacă în anotimpul rece mâncăm mai multă sfeclă vom observa că suntem mai energici, că rezistenţa organismului nostru  se îmbunătăţeşte, iar imunitatea noastră creşte în mod vizibil.  

Totodată, în anotimpul rece, o cură cu sfeclă roşie ne ajută să ne păstrăm vigoarea şi nu mai obosim atât de des ca altădată, când sfecla lipsea din hrana noastră. Pentru a fi în formă, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să urmăm o cură cu sfeclă roşie, legumă numită de nutriţionişti „sângele vegetal”: Este bine să ştiţi că hrana bogată în sfeclă roşie este un tonic pentru organism : favorizează producţia de globule roşii, sporeşte rezistenţa musculară, combate afecţiunile renale, previne balonarea şi accelerează metabolismul. Şi pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială şi cu infecţiile urinare, sfecla se dovedeşte un ajutor preţios pentru că ţine în frâu aceste boli. În privinţa betacianinei, substanţa care colorează preţioasa legumă, aceasta „spală” toxinele din corp, iar studiile recente confirmă faptul că betacianina inhibă dezvoltarea celulelor canceroase”.   

Sfecla poate fi consumată crudă în salate, coaptă, gătită la abur, murată sau sub formă de suc.

Reţeta săptămânii

Dietă cu afeclă   

La micul dejun: Un iaurt degresat, două linguri de cereale integrale, două linguri de sfeclă rasă, două linguri de fructe deshidratate-caise sau prune.

Gustare: Două mere sau cinci migdale.

La prânz:  Orez brun fiert la abur, salată de sfeclă roşie asezonată cu suc de lămâie, o porţie de carne de pasăre-piept de pui sau de curcan.

Gustare: O salată de sfeclă roşie sau un pahar de suc de sfeclă.

La cină : O porţie de supă de sfeclă roşie, o salată de legume preparată din :  morcovi, sfeclă roşie şi pătrunjel şi o porţie de peşte la grătar.  

Mai multe