Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti: Dieta cu citrice te ajută să slăbeşti şi te apără de viroze
În anotimpul rece, citricele şi sucul lor natural oferă numeroase beneficii organismului. Iarna, introduse în dietă, aceste fructe sunt aliaţi de nădejde în lupta cu răcelile şi cu virozele. Consumate crude sau sub formă de suc, citricele hidratează organismul furnizându-i, în acelaşi timp, minerale, vitamine şi enzime.
Aceste substanţe active se digeră cu uşurinţă în organism, iar efectele imediate se concretizează în energie benefică, necesară mai ales convalescenţilor şi persoanelor care depun , frecvent, eforturi fizice şi intelectuale prelungite.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul citricelor pentru efectul lor tonic asupra organismului: portocalalele şi lămâile sunt surse foarte bune de vitamina C. De asemenea, fructul de papaya conţine cantităţi importante de vitamina C şi de caroten. Mandarinele conţin şi ele cantităţi semnificative de vitamina C, fiind bogate şi în brom, un somnifer natural, fără efecte secundare.
Dieta cu citrice este benefică în curele de slăbire şi are rezultate pe termen lung.
Cum să slăbiţi cu ajutorul lămâilor verzi
În categoria regimurilor de slăbit, dieta cu lămâi verzi este foarte eficientă. Există avantajul că, în 4 zile, cura cu acest fruct te ajută să slăbeşti patru Kg. După cură, trebuie să eviţi excesele şi să consumi, zilnic, timp de o lună, 2 l de citronadă din suc de lămâie îndulcită cu miere de salcâm. Astfel, licoarea aceasta revigorantă are puterea să ardă caloriile în timp record şi împiedică depunerea grăsimilor în diferite zone ale corpului. În timpul dietei, se mănâncă consistent, dar sănătos şi singura băutură recomandată este citronada de lămâi verzi, câte 2 litri pe zi.
Iată etapele acestei diete în care hrana nu trebuie să depăşească 1500 calorii.
Prima zi
La micul dejun: Lapte cu cereale, pâine graham cu unt şi gem de fructe (cel mult două felii). La prânz: O porţie de pui la grătar, salată de crudităţi din care să nu lipsească salata verde şi castraveţii. La cină: O porţie de peşte şi 2-3 linguri de fructe uscate.
Ziua a doua
La micul dejun: O chiflă de graham cu şuncă de curcan, o roşie
şi un castravete. La prânz: Supă de pui cu morcovi şi orez brun. La cină: Salată de crudităţi şi doi cartofi copţi .
Ziua a treia
La micul dejun: Pâine prăjită cu caşcaval şi o cană de lapte. La prânz: Carne de vită înăbuşită şi o garnitură de legume fierte. La desert: O porţie de iaurt cu fructe. La cină: Tocăniţă de ciuperci sau sote de morcovi. În locul desertului: O citronadă de lămâie cu suc de mere .
Ziua a patra
La micul dejun: Cereale cu lapte, brânză dulce sau caşcaval. La prânz: Peşte la grătar sau la cuptor cu garnitură de salată verde sau morcovi, asezonată cu multe mirodenii. La cină: O porţie de cartofi natur cu iaurt.
Cum să slăbiţi cu suc de portocale
Deliciosul suc de portocale, bogat în vitamine, calciu, antioxidanţi şi în fibre, are un aport caloric redus şi întăreşte imunitatea. Mai mult, această băutură revigorantă poate să topească grăsimile, dacă vă propuneţi acest lucru. Totodată, cura de slăbire cu suc de portocale contribuie şi la întinerirea tenului. Dacă înlocuim cantitatea de apă pe care trebuie s-o bem zilnic (doi litri), cu un litru de suc de portocale şi restul cu ceaiuri de fructe de pădure sau de coada şoricelului, efectele terapiei vor fi vizibile în scurt timp. Iată un exemplu de dietă, care include sucul de portocale.
La micul dejun: O felie de brânză degresată, fulgi de cereale şi o cană de suc de portocale. La ora 11 : Miezul de la cinci-şase nuci. La prânz: Salată de crudităţi cu cartofi şi suc de portocale. La cină : O cană cu suc de portocale în care adăugaţi o lingură de suc de lămâie. Dieta aceasta poate fi repetată de două-trei ori pe săptămână, iar hrana nu trebuie să depăşească 1100 calorii. Nutriţioniştii recomandă să faceţi şi mişcare în timpul acestei diete.