Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Dietă revigorantă de week-end

18 iunie 2015 15:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Când alcătuim programul de week-end ne gândim, desigur, la un răsfăţ gastronomic din care să nu lipsească o mâncare preferată şi gustoasă. În acelaşi timp, răsfăţul gastronomic de la sfârşitul săptămânii nu elimină o strategie sănătoasă: evaluarea caloriilor conţinute de ingredientele folosite la prepararea meniului.

De aceea, gospodinele ingenioase caută soluţii „miraculoase”pentru ca meniurile gustose să nu se transforme în depozite de grăsimi. Dimpotrivă, când este cazul, hrana de week-end trebuie să topească surplusul kilogramelor, fără eforturi fizice. De asemenea, un regim sănătos de week-end are în vedere revigorarea organismului, după numeroasele eforturi pe care le-aţi depus în timpul săpămânii. Nutriţioniştii europeni ne recomandă o dietă care conţine alimente bogate în vitamine, proteine şi calciu. Acest regim moderat urmăreşte detoxifierea şi refacerea energiei organismului.

Pentru ca dieta să se bucure de succes, trebuie să parcurgeţi următorii paşi: Să nu săriţi peste mese şi să consumaţi cantităţi fixe de alimente!

Sunt trei mese pe zi: la fiecare  masă, hrana trebuie să conţină: patru părţi de glucide, două părţi de proteine şi o parte de lipide.

De fiecare dată, consumaţi cantităţi fixe de alimente: câte 500  grame şi 1,5 l de apă, înainte de masă.

Alimentele consumate nu trebuie să fie prelucrate industrial.

Iată un exemplu de dietă de week-end

Dieta de vineri

La prima oră: După ce v-aţi trezit, beţi 1 litru de apă plată sau de izvor, încet, cu înghiţituri  mici. Acest prim pas umăreşte eliminarea toxinelor. După  30 de minute, beţi un pahar cu suc de grepfrut, bogat în vitamina C şi în  potasiu. După alte 30 de minute, continuaţi terapia şi consumaţi 1 litru de cacao cu lapte degresat, îndulcit cu puţină miere.   

La prânz: Consumaţi 200 g peşte slab (pregătit la cuptor sau fiert în aburi) pe care să-l asezonaţi cu ulei de măsline şi cu suc de lămâie. În nici un caz, nu consumaţi peşte prăjit.

La ora 16: Beţi 1litru de suc de lămâie. Licoarea o pregătiţi în casă din apă plată, sucul unei lămâi şi o lingură  de miere.

La cină: O supă de zarzavat  este ideală ! Aceasta o preparaţi din  doi litri de apă în care puneţi la fiert mai multe legume (tăiate cubuleţe): 500 g roşii, un kg de praz, o ţelină cu frunze, 500 g morcovi şi o linguriţă rasă de cimbru. Aceste ingrediente conţin multe vitamine şi minerale, iar cimbrul grăbeşte detoxifierea  organismului. Consumaţi trei porţii de supă. După 15 minute, mâncaţi trei boluri cu legume fierte, care să conţină şi praz. Asezonaţi legumele cu suc de lămâie.

Cu zece minute înainte de culcare, mâncaţi un iaurt degresat amestecat cu puţină miere.

Dieta de sâmbătă

La micul dejun şi  la prânz, repetaţi dieta de vineri.

La ora 16: Beţi 1litru de limonadă preparată din apă plată, sucul unei lămâi şi o lingură de miere.

La cină: Vă puteţi răsfăţa cu o porţie de peşte la grătar (care să nu depăşească 200 g) şi un bol de legume fierte (printre care şi praz). La un sfert de oră, mâncaţi un iaurt cu puţină miere.     

Dieta de duminică

La micul dejun: Beţi suc de grepfrut şi de vişine sau de mandarine; mâncaţi 100 g brânză de vaci; până la prânz, dacă vă este sete, beţi apă plată.

La prânz: Consumaţi un iaurt degresat, amestecat cu 150 g brânză de vaci şi cu două linguriţe de miere.

De la ora 16 până la cină: Mâncaţi, din oră-n oră, câte un fruct uscat. 

La cină: Meniul poate fi alcătuit dintr-o salată de legume care să conţină şi praz (cel mult 200 g), carne albă de pui sau de peşte (200 g) şi ulei de măsline.

Observaţi că regimul include, frecvent, prazul. Nutriţioniştii consideră că această legumă este un aliat al vieţii sănătoase. În compoziţia legumei se regăsesc siliciu şi compuşi sulfuraţi, substanţe care activează unele enzime şi reuşesc să distrugă stratul de grăsimi din hipoderm, de sub piele. Mai mult, prazul este şi duşmanul colesterolului.

Mai multe