Spune-mi ce mănânci să-ţi spun cum trăieşti / Hreanul, un valoros energizant
Hreanul este o legumă folosită încă din vremea dacilor ca aliment şi ca leac pentru digestia lentă şi pentru limpezirea memoriei.
De-a lungul timpului, rădăcina de hrean şi-a căpătat renumele de energizant al organismului, de stimulent al circulaţiei, util în afecţiunile reumatice cronice şi în tulburările respiratorii.
„Sistemul imunitar are un rol esenţial în combaterea diverselor afecţiuni. Solicitat mai ales în sezonul rece, acesta trebuie întărit permanet printr-o alimentaţie corectă, bazată pe legume şi pe fructe. În acest sens, hreanul este un antibiotic natural, activ faţă de stafilococi, datorită compoziţiei chimice care conţine o diversitate de substanţe nutritive: vitamine (în special C şi B), minerale (mai ales calciu, magneziu şi zinc), enzime şi compuşi sulfuraţi cu acţiune antiseptică asupra căilor respiratorii superioare (astmul, bronşite)", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Hreanul trebuie evitat în caz de hipotiroidie, de ulcer şi de hiperaciditate gastrică. De asemenea, durerile de cap dispar dacă se pun pe frunte, sub formă de compresă, frunze crude de hrean.
Reţeta săptămânii
Salată asortată cu hrean
Timp de preparare: 20 de minuteCalorii: 60 / porţie
Ingrediente: 3 sfecle roşii şi 2 mere rase, o legătură de mărar tocat, 2 linguri de hrean ras, 4 linguriţe de mentă pudră, patru linguri de ulei de măsline, 100 g brânză de capră, 200 g iaurt.
Preparare: Amestecaţi iaurtul, mărarul şi uleiul. Adăugaţi celelalte ingrediente şi asezonaţi salata cu pudra de mentă. Este o salată hrănitoare, care stimulează apetitul persoanelor anemice şi al copiilor mofturoşi la mâncare.